МОН извади доказателства, че Кунева е виновна за спирането на парите

МОН извади доказателства за проблемите по оперативната програма за наука и интелигентен растеж. Служебният просветен министър Николай Денков обясни на специална пресконференция, че плащания ще има, ако в най-кратки срокове отстраним пропуските.

Програмирането на дейности, финансирането на тези дейности и контролът върху изразходваните средства са притесненията на Европейската комисия по програмата.

Не са разделени функциите между звената в МОН, които отпускат и контролират средствата. Дублирали се отговорностите по изпълнението на проектите, предупреждава ни Брюксел.

Просветното ведомство веднага било набелязало конкретни мерки. Вариантите са министърът да делегира правомощия на заместник-министър, друга опция е да има конкретен орган по програмата. Мисли се за това управляващият орган да е агенция в МОН на подчинение на министъра. Четвъртата опция е такава агенция, която ще управлява оперативната програма, да е на прякото подчинение на министър-председателя.

Кой вариант за управление на оперативната програма ще бъде избран, тепърва ще се решава.

Независим орган ще провери корекциите – одитното звено за средствата от ЕС към МФ. Министерството на образованието ще преквалифицира и обучи служителите си.

Правим финансова корекция на допуснатите грешки. ЕК няма да изплати пълните средства по проектите, по които са констатирани нарушения. Доплащането остава за сметка на МОН, стана ясно от пресконференцията в министерството.

Вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова обясни, че предупрежденията на ЕК са в рамките на т.нар. предварителен контрол. Одитът идва навреме, отчете тя. Според нея тази проверка давала възможност да коригираме пропуските.

Министър Денков подчерта, че различните варианти изисквали различно време за реализация. Най-дълго време ще отнеме агенция към премиера.

116 договора вече са сключени, а стойността им е 324 милиона лева.

Искаме да има пълна откритост, обяви министърът. Между три и шест месеца ще отнемат различните варианти за справяне със ситуацията.

Кунева влязла в противоречие с европейски регламент и съвместявала функции на министър и управляващ орган. Именно това е ключов елемент за ЕК. Брюксел иска разделение на функциите на отделните звена по програмата.

Министър Денков представи хронология на програмата. Подобно съвместяване е имало и при управлението на МОН на Тодор Танев. Той е предупреден от вицепремиера Томислав Дончев и е направена съответната промяна. В този период не са констатирани проблеми по програмата.

Настоящият вицепремиер и бивш заместник на Томислав Дончев Малина Крумова обясни, че следващият министър на образованието Меглена Кунева е предупреждавана за евентуалните проблеми, които действията ѝ по осъвместяване могат да доведат.

Още проблеми имала програмата, според Денков. Работело се за тяхното отстраняване. МОН не е изпълнило три предварителни условия, подчерта Денков.

Проектите не са едни пари, проектите са ученици, студенти, поясни той и увери, че ще се положат всички усилия проектите да се реализират. Трябва да убедим ЕК, че знаем какво правим, категоричен бе Денков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.