Мнозинството в НС против Истанбулската конвенция, но това са само вътрешни убеждения

[fb_button]Мнозинството в парламента е против приемането на Истанбулската конвенция, но тя може и да мине., независимо от вътрешните убеждения на депутатите.  Това показа проучване на Коментатор сред парламентарните групи. В ГЕРБ са раздвоени, защото повечето от народните представители не искат да останат в историята като законодателите отворили врати за узаконяване на третия пол. В парламентарната група има значителна група депутати, които смятат себе си за консерватори и тази Конвенция силно ги дразни. С нея се осъжда домашното насилие над жени, деца и социалния пол в случай, че бъде въведен у нас, но не се осъжда насилието над мъже, което те възприемат като разрушаване на партиархалните норми.

Патриотичният фронт излезе с позиция, че няма да подкрепи Конвенцията и силно се надяват тя да не мине в пленарна зала, защото в противен случай част от партиите във Фронта ще поставят въпроса за излизане от властта.

В ДПС не са взели решение, но там срещу Конвенцията е например Йордан Цонев, който  е богослов и като такъв няма как да я подкрепи.

БСП взе твърдо решение да гласува против или въздържали се в пленарна зала, за да не бъдат обвинени, че не подкрепят мерките срещу домашното насилие. Заедно с това БСП внася и пакет промени срещу насилието.

Воля още  не е заявила ясно позицията си, но най-вероятно ще са против.

Общественото обсъждане на документа е във вторник в СУ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.