Много селища в Северозапада са без ток

България спря износа на ток

През изминалата нощ е имало ураганен вятър, със скорост над 100 км/ч. В следствие на това, е нарушено електрозахранването на редица селища в областите Кюстендил, Монтана и Враца. в момента най-сериозно е положението в област Монтана, като части от община Берковица, община Вършец, община Георги Дамяново и община Чипровци са с нарушено електрозахранване, съобщи Виктор Станчев от ЧЕЗ-България, цитиран от “Фокус”. Той обясни, че Кюстендил е другата област, която е с повече селища без електрозахранване, най-вече в общините Трекляно, Сапарева Баня, Невестино и община Дупница.
През цялата нощ аварийните екипи на ЧЕЗ не са спирали да отстраняват аварии, като и в момента са на терен. Има мобилизирани допълнителни екипи, които да се включат във възстановителните работи, информира Станчев.

По-рано днес областният управител на Монтана Ивайло Петров съобщи, че се очаква да обявят бедствено положение в град Вършец поради отнесени покриви на къщи и изкоренени дървета. Във Вършец и Берковица има скъсани електропроводи. В град Чипровци и село Георги Дамяново също е било прекъснато електрозахранването от силните ветрове. Към момента най-сериозно е положението в град Вършец”, обясни Ивайло Петров.

Кризисният щаб във Враца заседава, очаква се да бъде обявено бедствено положение. Заради ураганния вятър снощи има населени места без ток, три села са откъснати от света поради дървета, паднали на пътищата към тях, информира БНТ.

Жълт и оранжев код за опасно време е обявен за днес в Южна и Източна България. Там се очакват силни ветрове и интензивни дъждове. В южните източни райони на страната ще паднат валежи между 50 и 80 литра на кв. м, които ще повишат речните нива.

51 сигнала са получени тази нощ на дежурните телефони на Столичната община във връзка със проблеми, възникнали вследствие на силния вятър.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.