Млади таланти прочетоха отново Вапцаров в Нощта на музеите

Студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и от НАТФИЗ изпълниха залите на музея на Никола Вапцаров в Европейската „Нощта на музеите”. Със своите художествени изпълнения младите хора не оставиха пространство за идеологията, с която това място е било населявано десетилетия. Акцентът в програмата бе творчеството на Вапцаров и на неговите следовници – съвременните български поети.
„За да ви бъде по-интересно, ние подготвихме поетична композиция по наши стихове”. Така непосредствено започнаха рецитацията си студентките от Софийския университет „Св. Климент Охридски” Емилия Найденова и Теодора Тодева. Те вече имат не само поетични книги, а и литературни награди. За пръв път пред публика чете поетичните си откровения и младата поетеса Златина Тодорова, която трогна публиката с чистите си и искрени творби. А рапърът Деян Минчев изненада публиката с модерния си поглед върху творчеството на поета – той беше подготвил свои авторски песни по стихове на Вапцаров.
Избрани стихове на Никола Вапцаров представи творчески екип на НАТФИЗ. Аплодисментите на гостите събраха актьорът Станислав Кертиков, докторантът Тодор Медкарски и Диана Борисова – професор по сценична реч в НАТФИЗ.
В Европейската „Нощ на музеите” най-новите си творби представиха и творците от Клуба на поетите журналисти Евелина Гечева, Татяна Явашева, Михаил Григоров, Спасиана Кирилова, Татяна Атанасова и др.
В музея гостува внукът на поета – трийсетгодишният юрист, дипломиран в Сорбоната, Никола Николов Вапцаров, с който посетителите имаха възможност да се срещнат и да разговарят. За живота на Вапцаров бе прожектиран документален филм на режисьора Петко Горанов.
Все още малцина знаят, че Никола Й. Вапцаров, макар да е имал леви убеждения, никога не е бил член на БКП, а така също и на Съюза на българските писатели, които не са се застъпили за него по време на процеса, но са направили това за Младен Исаев. Чак след като Вапцаров получава посмъртно Наградата за мир през 1952 г. в Париж, без да е бил номиниран за това от България, неговото име започва да се използва масово от комунистическата пропаганда. Тогава той е приет посмъртно в БКП и в СБП, а Министерският съвет взема специално решение, с което се кръщават на негово име десетки училища, улици и предприятия. Според разсекретените през 2011 г. архиви по делото, по което Вапцаров е бил осъден, той изрично заявява, че е български гражданин, с което се поставя край на спекулациите от страна на Македония.
поети

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.