Митрополитите избраха Кирил за наместник-председател на БПЦ

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) с гласовете на 7 от 12-те митрополити, присъствали на проведеното днес извънредно заседание на Светия синод. Митрополит Кирил временно ще ръководи и Софийската епархия.

За Сливенския митрополит Йоаникий е имало четири гласа, за Русенския митрополит Неофит – един глас, а Пловдивският митрополит Николай не е бил подкрепен с нито един глас.

Заседанието бе ръководено от Великотърновския митрополит Григорий – най-старшия член на намаления състав на Светия синод. На влизане в Синодната палата митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавриил коментираха пред репортери, че са против избирането на Пловдивския митрополит Николай за временно управляващ Софийската епархия, защото това не било канонично.

Според действащия устав на БПЦ до седем дни от смъртта на патриархa трябва да бъде избран наместник-председател, който до четири месеца да организира избирането на нов патриарх.

"По Божия милост и с молитвите на Света Богородица смятам, че ми се възлага това нелеко служение. Както досега, винаги ще се старая да служа добросъвестно, с послушание", коментира след избора митрополит Кирил. Той отхвърли твърденията, че върху висшето духовничество се оказва натиск от страна на държавата. Също така лаконично владиката отхвърли възможността за свикване на църковно-народен събор, на който да бъде променен уставът на Църквата.

В последните дни се заговори такава възможност, която би отворила пътя към избирането на Пловдивския митрополит Николай за патриарх. По сегашния устав на Църквата той не изпълнява условието да има навършени 50 години.

"В устава е записано, че църковен-народен събор свиква само патриарха. Когато има налице патриарх, тогава той ще може да свика този събор. В тази ситуация предстои само избиране на нов патриарх", обясни митрополит Кирил. Владиката уточни, че през тези четирите месеца, в които ще е наместник-председател на БПЦ, ще продължава да служи във Варна, а в София ще идва, когато има заседания на Светия синод. По думите му предстои изключително много работа: да се провери цялата документация – дали е канонична и уставна, да се изготвят списъците и чак тогава Светият синод ще реши кога да бъде свикан съборът за избор на патриарх.

"Желанието на всички архиереи е да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия синод", увери митрополит Кирил.На въпрос готов ли е за патриарх, той отговори, че "никой не може да каже, че е готов за патриарх, защото ние съзнаваме своята немощ".

По повод на критиките, че има досие, митрополит Кирил каза днес, че "не отрича, че има някои документи", но обеща, че ще покаже копие от тях."Мой подпис няма. Заявявам, че не съм се съгласявал, нито съм получавал някакви заповеди и разпореждания, а съм служил само като клирик на Българската православна църква", заяви митрополитът.

Избирането на дядо Кирил коментира и Пловдивският митрополит Николай, според когото изборът за наместник-председател е "тежък кръст и висока отговорност". Бог да му е на помощ, пожела дядо Николай на Варненския митрополит Кирил. Пловдивският митрополит каза още, че ни най-малко не е обиден, че не е бил избран.

На 6 ноември – в деня на кончината на патриарх Максим, митрополит Николай беше определен временно да ръководи и Софийската епархия.

След заседанието на Светия Синод бившият директор на Агенцията по вероизповеданията проф. Иван Желев каза, че избирането на отделен управляващ на Софийска епархия плаши свещениците и чиновниците заради съмнения, че става въпрос за реваншизъм. Според Желев в момента няма изразен натиск за избора на бъдещия патриарх от страна на чуждестранни православни църкви.

"Не мисля, че те ще стигнат до там, но пък един руски духовник направи изказване, че бъдещият български патриарх трябва да има добро отношение към руското подворие в София, което е просто нелепо", коментира Желев.

 

Кой е митрополит Кирил

Източник: Уикипедия (със съкращения)

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (светско име Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. Майката на Кирил е монахиня в Златарския манастир "Св. Петър и Павел", Шуменско. През 1968 г. той постъпва в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". След завършването ѝ през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Монашество приема на 21 юли 1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария.

В края на 1980 г. Кирил е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през XIX в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословските науки", което днес се равнява на "доктор на богословието". До 1 септември 1986 г. е представител на Българската православна църква при Московската и Всерусийска патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет. Автор на единствения в България „Настолен православен календар“(2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009).

 

Агент на комунистическите служби?

Твърди се, че митрополит Кирил е изгонен от Атинския университет по обвинение в шпионаж в полза на България. Самият архиерей отрича да е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност и се определя като жертва на хитро скроен заговор от завистливи монаси. На 17 януари 2012 г. обаче Комисията по досиетата обяви, че митрополит Кирил е работел за Първо главно и за Шесто управление на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". Намерени са и разходни документи, според които Кирил е получавал пари срещу своите доноси.

В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит.

Кирил е назначен за митрополит благодарение на своя чичо Христо Маринчев, който е генерал от Държавна сигурност и възглавява Комитета по въпросите на Българската православна църква и религиозните култове.

В началото на 90-те години съдейства за донасянето в България на помощи от Гръцката православна църква.

През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г. луксозно изпълнение докато в същото време събира средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Въпреки огромното обществено недоволство архиереят не се отказва от лимузината,  се съобщава в биографичната справка в Уикипедия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.