Митрополит Николай: Патриарх Максим преведе БПЦ през пустинята

Нека отвъд биографичните данни си представим – какво е трябвало да преживее, какво е трябвало да изтърпи патриарх Максим. Това каза в словото си Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай след опелото на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, предаде агенция “Фокус”. Да си представим времето между 1944 и 1971 г. и между 1971 г. и 1989 г., когато един античовешки режим беше решен да отнеме свободата на хората, да убие духа им, да ги превърне в роби на материята. Патриарх Максим пое църквата ни във време на безнадеждност, преведе я през пустинята и я опази. Да си представим времето след 1989 г., когато човешки страсти създаваха опасност наред с държавата, да разрушат и църквата, каза митрополит Николай.

Патриарх Максим ни помогна, помогна на цялото ни общество да порасне и да помъдрее. Сега си даваме сметка, какво сме щели да загубим, ако той тогава беше отстъпил. Дали, ако тогава бяхме загубили църквата, нямаше да загубим и държавата?, каза митрополит Николай по повод църковния разкол.

„Слава на Бога – той не отстъпи, остана здраво закрепен на скалата на вярата; стоеше на нея с пълното съзнание, че това е последната и най-здравата опора на България.

Заради тези негови качества, твърдост на вярата, Българската православна църква имаше и има искрената подкрепа на всички братски поместни църкви, подкрепата на всемирното Свето православие”, посочи митрополит Николай.

Негово Светейшество Патриарх Максим никога, при никакви обстоятелства, нито за миг, не предаде Христовата църква, не се подаде на популизма – допълни митрополит Николай.

Патриарх Максим знаеше, че кормчията на църковния кораб е Господ Исус Христос и слушаше единствено и само него. Молеше се и ни прощаваше, прощаваше ни и се молеше, молеше се на всички светии да запазят Българската православна църква и те я запазиха, благодарение на него, заради това, че беше истински духовен пастир, истински и безпрекословно вярващ в Бога човек, каза в словото си митрополит Николай.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.