Митов в САЩ: Европа трябва да помни Холокоста

Българският външен министър Даниел Митов бе сред основните говорители на Глобалния форум на Американския еврейски комитет. Той направи своето обръщение в пленарната сесия на глобалните лидери, съобщи пресцентърът на МВнР.

При представянето на българския външен министър от страна на Американския еврейски комитет бе отправена благодарност за ролята на България в процеса на дебатите в рамките на Европейския съюз за включването на военното крило на Хизбулла в списъка на ЕС на терористичните организации. По същия повод бе изразена и лична благодарност на министър-председателя Бойко Борисов.

В изказването си министър Митов даде висока оценка на трайната подкрепа на Американския еврейски комитет за прехода на България към демокрация, за присъединяването й към НАТО и ЕС и за развитието на стратегическите отношения със САЩ.

Министърът отбеляза още, че връзките между България и еврейския народ имат дълга история и подчерта стратегическото партньорство, което днес съществува между нашата страна и Израел. Митов отбеляза и историческите връзки с палестинския народ, който има право на своя собствена държава, но същевременно и задължение да зачита целостта и сигурността на своя съсед. Във връзка с това министър Митов подчерта, че „едва ли има друга алтернатива на съществуването на две държави една до друга в мир и сигурност“, особено на фона на нарастващата нестабилност в Близкия изток.Той потвърди подкрепата на България за постигане на напредък в тази посока на базата на преговори, а не на насилие и едностранни действия.

В своето изказване българският първи дипломат засегна и темата за ксенофобията и антисемитизма и подчерта, че споменът за Холокоста „трябва да се запази и да се споделя с всяко следващо поколение“, за да се гарантира, че Европа повече никога няма да се подаде на радикални настроения. Той постави акцент върху етническата и религиозна толерантност на българския народ и върху общата отговорност за осигуряване на мирно и взаимно обогатяващо се съществуване между различните народи, религии и култури.

(Източник и снимка: МВнР)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.