София ще пуска руските самолети за Сирия, ако проверява товара, Москва отказа

България е съгласна да разреши въздушен коридор за руски военни самолети, пътуващи за Сирия, ако проверява товара им на български летища, за да се увери, че наистина транспортират хуманитарна помощ. Русия обаче отказа такъв вариант и обяви, че ще ползва алтернативни маршрути.

Има вариант България да даде въздушен коридор за полети на руски военно-транспортни самолети до Сирия, но само ако от Москва се съгласят товарите да бъдат проверявани на българско летище, за да се види, че наистина става дума за хуманитарна помощ. Това стана ясно днес от коментара на министъра на външните работи Даниел Митов пред репортерите, отразяващи започналата в София конференция “Ролята на НАТО и ЕС в широкия Черноморски регион”. Митов припомни две решения на Съвета на ЕС от 2011 и 2012 година, с които се налагат ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги.

“Всяка държава от Европейския съюз е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчна информация, която ни дава основание да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че не сме издали решение поради тази причина”, обясни Даниел Митов.

България е отказала коридор на руските самолети за Сирия с мотив, че има съмнения по отношение на товара. Товарът е заявен като хуманитарна помощ, а в МВнР са имали информация, че не се касае за хуманитарна помощ, а за вид въоръжение. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред bTv. – „Не се съмнявам, че външният министър Даниел Митов е взел това решение въз основа на много задълбочен анализ. Бях уведомен, бях в течение, имах разговор и с премиера Бойко Борисов, и с президента Росен Плевнелиев”, каза още министърът на отбраната. Според него това решение не би следвало да изостри прекалено отношенията между България и Русия.

В ранния следобед дойде и отговор от Москва, от който става ясно, че руската страна няма да позволи преглед на товара на военно-транспортните самолети и възнамерява да използва алтернативни маршрути.

Русия ще използва алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия, след като България закри своето въздушно пространство за руски самолети с такива товари. Така прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, отговори на въпроса съгласна ли е Москва такива самолети да бъдат преглеждани от българските власти.

За разлика от министрите Митов и Ненчев бившият първи дипломат и почетен председател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси не бе толкова дипломатичен в коментара си за първоначалното искане на Кремъл и в прав текст заяви, че поисканият от Москва коридор през България за Сирия е част от пропагандната война, която се води между Русия и Запада.

“Русия може да мине през Иран и Ирак, за да стигне до Сирия. Пътят през България е все едно да тръгнеш от София за Бургас и да минеш през Видин”, обяви Паси в студиото на bTv. Атлантикът онагледи това свое твърдение с една от картите, публикувани в социалните мрежи, за пътя на полетите от Русия към Сирия. Според Паси коридорът е поискан с ясното съзнание, че ще бъде отказан. Той смята, че нашето правителство има сериозни основания да се съмнява, че наистина ще бъде превозвана хуманитарна помощ от Русия към Сирия.

Подобни съмнение огласи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Да, аз съм обезпокоен от съобщеният, че Русия може да помести военен персонал и самолети в Сирия. Всяка военна поддръжка на режима на Асад може да доведе до по-нататъшна ескалация на конфликта и до загубата на още повече невинни животи“, заяви Столтенберг, цитиран от Atlantic Council.

Коментарът на генералния секретар на НАТО прозвуча броени часове след като България последва примера на Гърция и отказа на Русия въздушен коридор за прелитането на руски военно-транспортни самолети.

Междувременно гръцки медии съобщиха, че Атина е променила решението си и е дала въздушен коридор за руски хуманитарни доставки за Сирия.

Има и анализатори, които прогнозират, че с действията си българското МВнР провокира влошаване на отношенията с Русия.

“Решението на САЩ да затворят въздушното пространство на България за руските траспортни самолети /представяно като решение на София/ показва еднозначно, че САЩ търсят да свалят Асад, а не да ликвидират Ислямска държава”, пише журналистът Иво Христов на страницата си във Фейсбук. По думите му, с това решение България се превръща във фактически съюзник на Ислямска държава, при все пропагандната реторика.

“Last but not least: заради проамериканската си сервилност ще трябва да платим още по-висока цена в отношенията си с Москва. Предстои да видим каква”, завършва Иво Христов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.