Митов: До дни ще обявим кандидатура за генерален секретар на ООН

През следващите дни ще изпратим писмо с номинация за генерален секретар на ООН. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, във връзка с номинацията на България за генерален секретар на ООН. Митов отказа да назове името на кандидата, който страната ни ще номинира, с думите: „Когато изпратим писмото, тогава ще ви уведомим”.

Ако казаното от министър Митов се случи наистина, това ще означава, че има причини, които са накарали българското правителство да ускори обявяването на номинацията. Буквално преди седмица премиерът Борисов заяви, че София ще обяви кандидатурата си към края на март.

В понеделник пресцентърът на МС разпространи информация, че българският еврокомисар и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева ще продължи да изпълнява функциите си и не проявява интерес към поста на генерален секретар на ООН.

Независимо от прессъобщението, правителството все още не е обявило официално кандидатурата за генерален секретар на ООН. Напоследък все повече се появяват критики, че страната ни се бави с номинацията и това само ще навреди на шансовете ни да оглавим организацията. Наскоро Ирина Бокова каза, че е натъжена от случващото се около номинацията й за шеф на ООН.

Днес новина в тази посока има от Словения. Посланикът на страната в ООН Андрей Логар официално е предложил кандидатурата на бившия президент на страната Данило Тюрк за поста генерален секретар на световната организация.

Тюрк, който е професор по международно право, бе президент на Словения от декември 2007 г. до декември 2012 г. 63-годишният Тюрк получи мощна подкрепа от сегашното правителство на Миро Церар, както и от държавния глава Борут Пахор.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.