“Мистерията на българските гласове” очарова хиляди в Швейцария

С невероятен успех премина турнето на Мистерията на българските гласове в Швейцария. Концертите на прочутия по цял свят български хор в Клотен /Цюрих/ на 30 август, в Берн на 3 септември, в Общалден на 5 септември и в Лозана на 6 септември, събраха приятели на България и любителите на българската народна музика в Швейцария, като билетите бяха отдавна разпродадени. Залите бяха препълнени, а швейцарската публика с възторг и много вълнение аплодира българските изпълнители. Концертът в Клотен до Цюрих беше съчетан с тържественно откриване на ремонтираната църква на града, а концертът в Берн продължи повече от 3 часа, след което публиката с бурни аплодисменти изпрати на крака българските изпълнители.

Турнето на Мистерията на българските гласове в Швейцария е по инициатива на посолството на Република България в Швейцария и с подкрепата на бившия директор на консерваторията на Берн, Вернер Шмит и семейството на покойния вече Марсел Селие, популяризирал българските магически гласове и българския фолклор в цяла Западна Европа в периода 1952-1990 г. През месец май тази година, Марсел Селие бе удостоен посмъртно с наградата на БНР „Сирак Скитник” за приноса му в популяризирането на българския фолклор по света.

Концертът в Берн беше открит от посланика на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, д-р Меглена Плугчиева, която приветства публиката с възторжено слово и благодарност за дейността на Марсел Селие и семейството му, откроявайки забележителните успехи на Мистерията на българските гласове по цял свят, вкл. най-голямата американска награда за музика „Грами“, която българският ансамбъл печели през 1990 година. Сред публиката бяха видни представители на швейцарската общественост, политици и бизнесмени на най-високо ниво и многобройни членове на дипломатическия корпус.

Концертите на Мистерията на българските гласове в Швейцария бяха промотирани и отразени от радио Лозана със специални предавания, посветени на магическата българска народна музика, което беше едно приятно изключение за швейцарската музикална публика.

1 Comment

  1. А засрамете се бе. Че Бистиршките баби ви слагат в джобче. Егати кукундулниците. Могат да пеят – Космическите гласове, вие… издухана работа. И оная отпред, дето маха, маха… а да литне, а да се килне.

Leave a Reply

Your email address will not be published.