Мистерия със самолет на “Air Asia”

Самолет “Еърбъс” 320-200 на авиокомпания “Ер Ейша” със 162 души на борда, изгуби тази нощ контакт с контролната кула в Джакарта, съобщиха световните информационни агенции, като се позовават на информация на Ройтерс. Машината е пътувала от индонезийския град Сурабая за Сингапур, където трябвало да пристигне малко след полунощ по Гринуич. В изявление компанията “Еър Ейша” съобщи, че е в ход издирвателна и спасителна операция с кораби и самолети до остров Борнео.

Представител на министерството на транспорта на Индонезия съобщи, че преди да се изгуби връзката със самолета, на пилота е било наредено да набере височина, за да избегне участък с плътни облаци. Екипажът не е подавал аварийски сигнали. Според CNN именно лошото време в региона може да е причина за изчезването. Последните данни показват, че при изгубването машината се е намирала над Яванско море, съобщи говорител на индонезийското транспортно министерство.

От момента на изчезването на самолета от радарите изминаха над 6 часа и със сигурност той не може да е още във въздуха, допълни същият източник.

АФП отбелязва, повечето пътници в самолета са индонезийци. Сред пасажерите има 17 деца, както и трима корейци, сингапурец, французин, британец и малайзиец.

“Еър Ейша” е една от най-големите нискотарифни компании в света. Тя е основана в Малайзия и през последните 13 години не е информирала за значителни инциденти, уточнява в информацията си БНР.

Междувременно руската РИА “Новости” съобщи, че близък на един от пътниците на изчезналия малайзийски самолет е получил СМС от непознат номер, в който се казва, че самолетът е извършил аварийно кацане в източната част на остров Белитунг в Яванско море и всички пътници са живи и здрави.

Индонезийските власти отказват да потвърдят информацията. Министерството на транспорта заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече информацията, и посочи, че се опитва да провери достоверността й.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.