“Мислиш си, че познаваш България”

Насърчителната програма “Мислиш си, че познаваш България” цели повече хора да почиват на българското Черноморие. Идеята за нея не е дадена от някой нашенец, а от чужди дипломати – посланиците на Израел и Полша. Началото бе поставено днес от министъра на туризма Николина Ангелкова.

 

По данни на Националния статистически институт през първите три месеца на тази година около 580 хил. българи са предприели туристическо пътуване. По-малко от 14% от тях са предпочели дестинации в чужбина, а преобладаващата част – почти 84%, са пътували вътре в страната. Малко над 2% са успели да направят комбинация – почивка в България и зад граница.

Същевременно, вчера хотелиери от Слънчев бряг съобщиха обезпокоителни данни, според които чуждите туристи на родното Черноморие са намалели с 20% спрямо предходната година през този период. Най-голям е спадът сред руските летовници, които предпочитат да отсядат при свои познати с имоти в България.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) пък започва поетапно разкриване на постоянните си приемни по Черноморието за предстоящия летен туристически сезон. В тях туристите ще могат да получат информация за правата си при ползване на услуги в хотели и заведения, да направят консултация с експерт на КЗП по конкретен казус или да подадат сигнал за нередност. В приемните ще има и тематични брошури, които ще са полезни при ползването на различни видове туристически услуги, пазаруване и транспорт. Дежурни екипи ще извършват проверки по постъпилите сигнали и жалби, с помощта на други контролни органи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.