Мирослав Найденов: Някой бе скрил документите за дюните

Междуведомствената комисия по случая със земите край Несебър констатира, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити, и те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в кулоарите на Народното събрание. Найденов припомни, че преди седмица лично е ходил на място в Несебър и с очите си е видял, че това са дюни.

Междуведомствената комисия по казуса с тези земи обяви вчера, че по преписката, по която се е работило, липсва какъвто и да било документ, в който да се упоменава, че това са дюни, но в архива на РИОСВ – Бургас бе намерен документ от 2006 г. на представители на БАН, които казват, че това са дюни, обясни министърът и допълни: Междуведомствената комисия констатира, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити и те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд.

Найденов показа на репортерите в парламента два документа с един и същ изходящ номер – 4996, от една и съща дата – 29. 10. 2008 г., но с различно съдържание. В единия документ се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Другият документ посочва, че не трябва да се прави такава оценка. Документите са издадени от тогавашния директор на РИОСВ – Бургас доц. Симеон Симеонов. Според министъра на земеделието някой е оказал въздействие върху тогавашния директор на РИОСВ – Бургас доц. Симеон Симеонов, който е променил становището си от това да бъде направена оценка, в това – да не бъде правена. Мирослав Найденов каза, че тогавашният директор на РИОСВ обаче е „имал глупостта” да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка и така той е попаднал в междуведомствената комисия.

На срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров вчера министър Найденов е предал тези два документа и вече е назначена прокурорска проверка. Документите ще бъдат предоставени и на ръководената от Яне Янев временна анкетна комисия за проучване на случаи на корупция по високите етажи на властта.

Мирослав Найденов смята, че са необходими законодателни промени, които да предотвратят случаи като този в Несебър. По думите на министъра, тези промени са рестриктивни, ще внесат проблеми при някои инфраструктурни проекти, които са започнали, но иначе ще стане малко като досиетата – на час по лъжичка

Зелените коалиции настояват за специален закон или да се създаде Природен парк „Черно море” и аз съм склонен да подкрепя това, посочи земеделският министър.

По-рано днес Мирослав Найденов разясни запозна депутатите с хронологията на разпоредителните сделки с горски терени, които за първи път са станали възможни с промяна в Закона за горите през 2003 г.

Три са направленията, по които това е ставало, обясни Найденов. – Първото направление са печално известните заменки. До забраната за извършване на тези заменки, са извършени 193 замени, с територия от 33 000 декара площ. От тези 33 000 декара, преди настоящото Народно събрание да гласува мораториума за промяна на предназначението на тези земи, собствениците са успели да променят предназначението на 4600 декара.

Тези 4600 декара вече са били извадени от горския фонд и по всяка вероятност са застроени, обясни Найденов. Министърът напомни, че всички заменки, до една, се разследват от Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ.

Втората възможност е свързана с прилагането на т.нар. Параграф 123, по който се дава възможност на хора, които са изградили малки имоти – в повечето случаи става въпрос за вили в крайградските региони – след като са узаконили постройката си, да могат да придобият и прилежащата територия, като се дава срок от една година – от февруари 2003 г. до февруари 2004 г. за подаване на заявления. Подадени са общо 3234 преписки, от които има решения по 616.

Третото направление е следствие от член 14 от закона, който дава възможност за изключване от горски фонд, съответно продажба на горски територии – т.нар. инвестиционни намерения за национални, общински или частни инвестиционни проекти. От 2003 г. до края на 2012 г. има подадени 1515 заявления за подобни изключвания и продажби. До април 2008 г. сделките са финализирани от областните управители, след тази дата – първоначално от Държавната агенция по горите, а след това от Министерството на земеделието и храните.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.