Министри търсят в Брюксел непроявявана досега добрина и човещина към България

Премиерът Борисов е разпоредил да се прекрати процедурата за избор на строител на два лота от АМ "Хемус"

“Изпратил съм 5-6 министри в Брюксел, неспасяемото да се спаси. Ще го ударим на молба е най-точната дума”. Това съобщи преди заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов, цитиран от “Фокус”.

Министър-председателят каза, че днес сутринта министърът на културата Вежди Рашидов му е докладвал, че няма пари за заплати в областта на културата, че бюджетът е на нула. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков също информирал, че в МВР няма пари за заплати.

„Ще обясняваме на какъв хал сме. Ако проявят непроявявана досега добрина и човещина към България, дано да успеем”, изтъкна още премиерът Бойко Борисов.

Ето и някои от решенията, които взеха министрите на днешното си редовно седмично заседание.

Правителството ще отпусне на Украйна хуманитарна помощ в размер на 50 000 евро. Средствата се осигуряват в рамките на планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие и са предназначени за облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в страната. Те ще бъдат предоставени чрез Международния комитет на Червения кръст.

Помощта ще бъде обявена официално по време на Донорската конференция за Украйна, която ще се проведе през декември.

Включването на България е свидетелство за последователната политика на страната ни и на съпричасността със страданието на украинското население. Тази стъпка е израз на ангажираността ни към общите усилия на ЕС и международната общност за подпомагане на Украйна, се посочва в информацията на правителствената пресслужба.

Правителството ще изпълни пет решения на Европейския съд по правата на човека, постановени по дела срещу България. Повечето от тях са заведени от задържани или осъдени граждани. Вельо Велев, например, е осъдил България в Страсбург за нарушено право на образование, тъй като не му е било позволено да продължи средното си образование в училището при затвора в Стара Загора, докато е бил задържан там за 29 месеца.

Днес МС предостави по бюджетите на общини 4 289 645 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от директорите на общинските детски градини, училища и обслужващи звена и на педагогическите специалисти в общинските обслужващи звена.
Средствата са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2014 година и са планирани по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Освен това правителството одобри проекта на Финансов договор между България и Европейската инвестиционна банка за финансиране на проект „България – съфинансиране по Фондовете на ЕС 2014 – 2020 (СПЗ)“ и упълномощи министъра на финансите да го подпише.
Става ясно, че с чл. 74 от Закона за държавния бюджет за 2014 г. е даден мандат за провеждане на преговори и сключването на финансов договор за структурен програмен заем в размер до 500 млн. евро за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 г., при условие за последваща ратификация.

Правителството възложи на вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова да отговаря за координацията и участието на България в инициативата „Партньорство за открито управление”.

„Партньорство за открито управление” е многостранна инициатива с участието на повече от 40 държави, която има за цел осигуряване на конкретни ангажименти от страна на правителствата за насърчаване на прозрачността, овластяване на гражданите, борба с корупцията и използване на новите технологии за укрепване на управлението.

България се присъединява към тази инициатива през април 2012 г. и в момента изпълнява втория си план за действие. Ангажиментите в него са насочени основно към подобряване на партньорството между администрацията и гражданското общество, подобряване на административните услуги и законодателната рамка, както и откритост на администрацията чрез подобряване на достъпа до информация и данни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.