Министерството настоява за нов закон за отбраната

Министерството на отбраната има намерение да започне работата по разработването на нов Закон за отбраната и оръжейните сили, тъй като старият е преправян много пъти и е загубил първообраза си. Това съобщи във Варна зам.-министърът на отбраната Иван Иванов.

В този нов закон ние считаме, че отново трябва да влезе разделът за социалната политика на Министерството на отбраната, както и да се регулират отношенията между различните звена в отбраната, посочи Иванов. Зам.-министърът допълни, че министерството на отбраната ще започне разработването и на нов Закон за резерва на въоръжените сили, тъй като старият се е оказал недействащ. По думите на Иван Иванов, трябва да се направи такъв закон за резерва, който да е съвместим с изискванията на НАТО и който да позволява нарастване на силите и средствата – това, за което резервът е предназначен. Зам.-министърът увери също, че ще бъдат положени усилия поне 1,5 процента от БВП на страната да отиват за отбрана.

МО предвижда да направи стратегически преглед на сигурността и отбраната, тъй като до момента такъв в България не е правен, каза зам.-министърът на отбраната Иван Иванов. Той прогнозира, че този процес ще отнеме минимум две години в зависимост от организацията.

„Тъй като армията е динамична структура, ние в рамките на този стратегически преглед на сигурността и отбраната, ще стартираме преглед на структурите на българската армия. Той ще ни даде възможност да направим един по-дългосрочен план за нейното развитие минимум до 2020 година“, поясни зам.-министър Иван Иванов и увери, че нови съкращения във въоръжените сили не се предвиждат.

Във Варна зам.-министърът на отбраната участва в тържествата послучай 134-тата годишнина от създаването на Военноморските сили.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.