Министърът: Реформата в съдебната система не става за 3 месеца

Реформа в съдебната система е невъзможно да бъде направена за три месеца, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов в студиото на БНТ. По думите му, това, което трябва да направи е да завърши стратегията за самата реформа, която е “едно колективно усилие” на неговите предшественици и ще очертае план за действие на България в съдебната система, който ще продължи пет-седем години.

“Трябва ни конкретен и ясен план. Когато човек е гражданин, говоренето, критикуването на властта е основен инструмент, когато имаш конкретни функции във властта, основното е действието. Действията ще бъдат насочени към реформи, към това да показваме, че може да се работи по друг начин – с по-прозрачни и аргументирани действия”, изтъкна Христо Иванов.

Задачата ни е да стабилизираме съдебната система, а не е да търсим и да разобличаваме нередности, но след един ден работа в министерството, напрежението, ситуацията в регистрите са очевидни. За бюджета в съдебната власт – има прогнози за липса на средства, около 19 млн. лева. Решението на проблема няма да бъде лесно, отбеляза Иванов.

Служебният министър на правосъдието коментира и появилите се информации, че е с отнети адвокатски права поради неплатен членски внос в Софийската адвокатска колегия.

„Неплащането на членски внос в една свободна организация е личен въпрос, въпрос на личен избор. Бях санкциониран. Дължа извинение единствено на колегите от Софийската адвокатска колегия”, обясни Христо Иванов. Той бе категоричен, че това е негов личен проблем и няма общо с работата му на служебен министър.

„Не съм част от „Протестна мрежа”, познавам хората там, но не може да се каже, че съм член на тази организация. Постановката „Протестът е на власт” е неправилна. Протестът не може да бъде на власт”, коментира още Христо Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.