Министърът на туризма обещава безплатни чадъри и шезлонги по плажовете

Пореден конкурс за туристическо лого на България

Разработили сме примерна концепция, според която сянката ще бъде безплатна и няма да се плаща за чадър и шезлонг на плаща. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при гостуването си в студиото на bTv ден след като правителството прие нова наредба за категоризация на хотелите и заведенията. Министър Ангелкова обеща безплатните чадъри и шезлонги да станат факт през лятото на 2016 година, като ще се търсят решенията, които се прилагат от страните с традиции в морския туризъм. Предстои концепцията да бъде обсъдена с представители на туристическия бранш. Ангелкова посочи като пример за добро решение това, което се прилага в Турция и Гърция. Там при покупка на напитки от плажните барове се осигурява ползването на шезлонг и чадър за целия ден.

Според нея това няма да намали особено печалбата на концесионерите на плажовете. “Концесионната такса не е обвързана с шезлонгите и чадърите, достатъчно е, че концесионерите могат да отдават части от плажовете под наем за заведения”, каза Ангелкова.

Николина Ангелкова изтъкна, че при разработването на новата наредба за категоризацията водещо е било намерението да се постигне по-високо качество на туристическия продукт на всички нива – от многозвездните хотели до къмпингите, където вече задължително туристите ще имат достъп до ток и вода.

„За четири-пет звездните хотели сме се съобразили с европейската система, в която членуват повече от 15 държави с изисквания на световната организация по туризъм”, каза още Ангелкова. Тя поясни, че новите изисквания за all inclusive услугата са с качеството”. По думите на министъра на туризма, е много важно, когато потребител плати за дадена услуга, той да получи това, което очаква. „С новата наредба сме се опитали максимално да регулираме и да подскажем какво е необходимо”, каза още Ангелкова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.