Министърът на културата е безразличен към състоянието на ансамбъл “Филип Кутев”

Ето пълният текст на писмото, изпратено до министъра на културата на 23 януари и на 9 февруари:

“Уважаеми господин Рашидов,

Уважаеми госпожи и господа,

Komentator.bg е сайт на неправителствената организация „Журналисти за прозрачно управление“. Сдружението е регистрирано от Софийския градски съд, фирмено отделение, 2-ри състав на 17 август 2012 г. В него влизат журналисти от различни печатни и електронни медии и политолози.

Целите на сдружението са насочени към осъществяване на граждански контрол върху дейността на местната и съдебната власт; начина на провеждане на предизборни кампании и местни избори; начина на изразходването на бюджетните средства от държавните и общински структури и осъществяване на контрол върху политиките на централната, местната и съдебната власт.

Един от приоритетите, по които работи Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“, чрез своята електронна медия Komentator.bg, е насърчаването на процеса на обществени консултации.

От месец март 2014 г. на сайта се води дискусия, посветена на състоянието на ансамбъл “Филип Кутев”. Дискусията започна с отворено писмо до министъра на културата от народната певица Марияна Павлова.

Към днешна дата, 23 януари 2015 г., по темата са направени 737 коментара, което е абсолютен прецедент, при това в преобладаващата си част коментарите са в позитивен дух и с конкретни предложения. Сдружение “Журналисти за прозрачно управление” направи редица опити да ангажира в дискусията министерството и министър Петър Стоянович. Написахме редица официални писма, проведохме разговори и с ръководството на министерството по времето на служебното правителство на професор Георги Близнашки, но отново нямаше реакция, вероятно поради спицифичните задачи на служебното правителство.

Дискусията можете да следите на: https://komentator.bg/narodnata-pevitsa-mariyana-pavlova-taliban-orientalska-estetika-sasipva-ansambal-filip-kutev/, в секция Ракурс.

В повечето от последните коментари се изразява учудване, че за изминалите десет месеца министерството продължава да не проявява интерес към проблемите на ансамбъла.

Съдържащите се в обявената наскоро програма на правителството мерки, насочени към публичност и прозрачност и насърчаване на гражданското участие, както и тези за мониторинг и контрол на дейностите на държавните културни институти в областта на театралното, музикалното и танцовото изкуство и стимулиране мениджмънта на сценичните институти, ни дават основание да се надяваме, че проблемите на ансамбъл “Филип Кутев” не са безразлични на ръководството на министерството.

Уверяваме Ви, че Сдружение “Журналисти за прозрачно управление” не е страна в дискусията и единствената ни кауза е подобряване качеството на продукта на ансамбъла.

С уважение,

Коментатор.бг”

20 Comments

 1. Пишете до Рашко Младенов. Свестен мъж е.

 2. Точно тъй. Пука му на тоя министър. Той в оставка.

  • Беее-ееееее-еееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее!

 3. Тоя ансамбъл вече за нищо не става. Гледах ги в НДК преди 2 години. Всичките ансамбли на куп. И Пирин иТракия пъхнаха Филип Кутев в малкото си джобче. Направо тъжна картинка беше. А какво прави министърът?!
  Ами за това му плащат, да си клати краката.

 4. Беше болен тоя министър, лекуваха го в Германия, сега се появява по телевизията, между другото без брада само с мустаци и се е подмладил с 20 години.
  Ами да вземе че да я уволни тая ми ти директорка Елена Кутева и да се даде път на нови кадърни хора да поемат кормилото на ансамбъла.

 5. Дреме му на министърът. Нали и той, Фес…

  • Абе ще му дреме.
   А виж просветният министър как се изцърка.
   Този ансамбъл беше светиня, сега е в калта.

 6. От Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ поискайте среща с министър Вежди Рашидов, на която кратко и мотивирано изложете проблема. Рашидов няма да ви откаже. Убедена съм, че или не са му докладвали или пък, не са му докладвали както трябва.
  Действайте.

 7. Министър Рашидов е преди всичко големият български скулптор Вежди Рашидов. Човек с огромен творчески опит и потенциал. Защо смятате, че министър Рашидов е безразличен към проблема?!… Впрочем, в сферата на културата ежедневно изникват десетки, може би, стотици проблеми…
  Ами ако на министъра, просто, не са му докладвали?

 8. Ами пак го ръчкайте министъра турчин. Пък барем фърли феса. Инак ансамбъла е загинал. Като слушаме какви маанета са завъртяли. Анадолско отвсякъде.

 9. От турчин българска култура, от върба круши.

 10. Никога, от четвърт век насам, музиката не е била приоритет в действията на един или друг министър на културата, все едно какъв е – скулптор, писател, музикант, актьор и т. н. Дори и при Божидар Абрашев, който беше композитор. Та този ли, с турското самосъзнание?!
  Ансамбъл “Филип Кутев” е емблематична институция. Не съм запознат с проблемите. Но безспорно, ако ги има, следва да се отстранят. И да се върви напред.

 11. Ами турчинът като се спотайва, алармирайте Министър-председателя, Председателката на НС, Президентството… да му свият сармите!

 12. Този не е министър, а мини-министър. Само претенциите са му огромни. Колкото до ансамбъла на Филип Кутев, предишното правителство я караше през просото по отношение на културата, а и сегашното не се интересува от проблемите на културните институции. Търсят се само представителни изяви, да ни види цивилизованият свят, да ни забележи. Ето, какъвто е случаят сега с изложбата, която се открива през другия месец в Париж в Лувъра.
  Подчертавам, нищо лошо. Но, това е – отгоре, черешката на тортата. А, като речеш да опиташ и от тортата – хлъц!…
  Ансамбълът безспорно има нужда от основен ремонт. И творчески промени, а и, вероятно, и организационни. Аз съм дългогодишна танцьорка /вярно, в самодеен колектив, но нещата са сродни/ и съм абсолютно наясно, че месечните възнаграждения са ужасно ниски, но и че да работиш сутрин от 9 до 13, през които 4 часа, първият час е “загряване”, а после на всеки час имаш 15-20 минути почивка и, я ти се събират 2 часа танцуване, я – не… това си е “прекрасна работа”, пък макар и за мизерните пари. В миналото, си спомням, в трудните години, 95-98-ма, половината от мъжете-танцьори, след работа в ансамбъла, караха таксита и след два-три часа си докарваха още една надница и сборът от двете правеше вече съвършено прилична сума.
  Желая на ансамбъл “Филип Кутев” бъдещи творчески успехи. Присъединявам се към критиките за подмяна на ценности и критерии. Видях този прословут “Нестинарски танц”. Не прави чест на ансамбъла появата му на сцена. Гл. хореограф Иванов има и по-сполучливи постижения.

 13. Ръчнето го тоя министър още веднъж. пък може да му дойде акъла в главата и да отреагира. Ама на него в главата са му само Лувъри.

 14. Ами като не реагира министърът, се сменя.
  А този ансамбъл отдавна не го гледам. Скучни и измислени танци. Музиката е ориенталска. Няма я онази прелест и неподправеност отпреди години.

 15. Аз се чудя на друго. Чудя се не на това, че политиците не реагират. Веждие Рашидов какво да го мислим? Човекът си има проблеми. Не знае милионер ли е или не е милионер. Уж е милионер, ама парите му са във фалираната от Кой КТБ. Взе ли си парите, не се ли ги взе не знам, но явно има проблем човека. Отделно от това има и други приоритети – ще става ли академик или няма да става. Това е по-важно от някакъв си ансамбъл.
  Чудя се обаче на друго. ЗАщо не реагира официално ръководството на ансамбъла? Защо не кажат за последната година от тази дискусия направихме следното:
  1.дойдоха еди колко си млади певици 2. привличаме еди колко си и кои известни певици 3. изнесли сме еди колко си концерта и в сравнение с 2013 г. през 2014 имаме или нямаме ръст на участията, приход от участия (ако има) 4. в репертоара има следните нови песни / танци 5. закупихме нови костюми, и еди какво си и т.н.
  Така би било градивно, вместо анонимно да се пишат коментари.

 16. Че за какво да реагира министърът?
  Ансамбълът от край време свири и танцува маане. Всички го виждат, всички го чуват. Турско, ама от край до край.
  Министърът на културата и той, турчин. Както казват старите хора, гарван гарвану око не вади. Защо да си вадят очите, като могат да пишат Вeжди?!
  Страшно е, братя българи, но и това доживяхме!

Leave a Reply

Your email address will not be published.