Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис подаде оставка

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис подаде оставка. Той посочи, че една от причините за решението му е това, че е бил председател на Кипърската народна банка, чийто крах допринесе за кризата на острова, предаде Франс прес.
Оставката на Сарис е приета от президента Никос Анастасиадис. Подалият оставка финансов министър ще бъде заместен от досегашния министър на труда Харис Георгиадис.
По-рано днес кипърското правителство даде началото на разследване, което трябва да установи как страната се е оказала на ръба на фалита. Сформирана е анкетна комисия, която ще има задачата да потърси отговорност за финансовата криза в Кипър и да определи дали има доказателства за злоупотреба с вътрешна информация. Кипърският президент Никос Анастасиадис призова тримата съдии, които ще участват в комисията, да проведат „приоритетно” разследване срещу самия него и неговото семейство.
В понеделник държавният глава на Кипър посочи, че разследването на всички скандални данни, свързани с финансовата криза на острова, няма да пощади никого, дори собственото му семейство. Изявлението бе направено във връзка със слуховете, че близки на Анастасиадис, на предшественика му и на други политически фигури са извършвали парични преводи в разрез с условията на вече постигнато споразумение с ЕС и МВФ за спасяването на Кипър.
Централната банка и министерството на финансите на Кипър са договорили с „тройката” международни кредитори възможност за размразяването в рамките още на днешния ден на 10% от активите на големите вложители в „Банк ъф Сайпръс”. Това съобщи пред журналисти директорът на отдел „Вътрешен одит” в централната банка Янгос Димитриу, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му, преговорите с представителите на кредиторите, като участие са взели управителят на централната банка Паникос Димитриадис и финансовият министър Михалис Сарис, са приключили късно след полунощ. Кипърската страна е настоявала за размразяването на 40% от размера на влоговете, но „тройката” категорично го е отхвърлила.
Правителството на Кипър очаква постъпването на първия транш от кредита в размер на 10 милиарда евро още през май. Според официални източници лихвата по този кредит ще бъде 2.5%, като се планира погасяването да започне през 2022 година и да приключи за 12 години.
Междувременно стана ясно, че са затворени всички клонове на „Банк ъф Сайпръс” в Румъния. По решение на Централната банка на Кипър служителите са във ваканция от 1 април, предаде „Молднюз”.
Румънските клонове на „Банк ъф Сайпръс” ще подновят работа след реструктурирането на банката. В момента единствената достъпна услуга е тегленето на средства от банкоматите.
Всички активи и пасиви, както и всички задължения на „Банк ъф Сайпръс” в Румъния, ще преминат в ръцете на нов собственик, който все още не е определен.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.