Министър Стойнев: С промените в закона отпушваме износа на ток

Приетите днес на първо четене промени в закона за енергетиката предизвикаха коренно противоположни реакции от страна на управляващите и на браншови организации и сдружения в енергетиката.

Законовите поправки ще "отпушат" износа на електроенергия, коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той посочи, че се създава нов модел на ценообразуване, който ще е по-прозрачен и по-справедлив. Стойнев посочи, че не е нормално ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" да работят с намалена мощност, а в същото време да изкупуваме скъпата енергия, произведена от други източници. Министърът обясни този факт с подписаните от предишни правителства дългосрочни договори за изкупуване на енергия.

Приетите днес промени ще позволят на обществения доставчик да включва в микса енергията, произведена от ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", посочи Стойнев. Но за да работят двете централи на пълна мощност, е важно да изнасяме електроенергия, добави той.

Промените в енергийните закони предизвикваха остри реакции в сектора, обобщи БНР. В отворено писмо неправителствени организации от енергетиката заявяват, че системата не трябва да бъде употребявана като инструмент за решаване на социални и обществено-политически проблеми. Писмото е изпратено до президента, Народното събрание, премиера, икономическия министър и енергийния регулатор.

В писмото, подписано от Българския енергиен форум, Асоциацията на топлофикационните дружества, Института за енергиен мениджмънт и други неправителствените организации, се казва, че за втори път тази година правителство поръчва на независимия енергиен регулатор да намали цената на тока, в случая с 5 на сто. Мярката е определена като "популистка и парадоксална" на фона на дефицита в електроенергийната система, оценена от ДКЕВР на милиард и половина лева, който ще нарасне с още 150 милиона лева заради планираното ново намаление, пише още в отвореното писмо.

Друга вредна посока на усилия са подготвените спешни промени в законодателството с мотива, че те са единствената възможност да бъдат намалени и цените, пишат неправителствените организации и допълват, че процедурата по представянето на новия ценови модел на ДКЕВР е следващо доказателство за прибързаността, непрозрачността и неаргументираността на вземането на решения в сектора. Няма как преместването на добавките за зелена, комбинирана и кафява енергия от цената за пренос към цените на производителите да намали общата сума на необходимите за системата приходи. Зад математическите формули за определяне на цените стоят енергийни компании и потребители, които искат да знаят какво конкретно ще се промени за всеки един от тях. Такива отговори няма, пише още в писмото.

Междувременно във Варна председателят на КНСБ Пламен Димитров обяви, че миньорите, работещи във въгледобива, са готови да започнат стачни действия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.