Министър Щонов обвини ТЕЦ-Сливен за забавените заплати на миньорите

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов в пряк текст обвини ТЕЦ-Сливен, както и мениджърите на централата и на мини “Черно море” за неизплатените заплати на миньорите.
Както вече бе съобщено, днес 43-ма рудничари от нощната смяна останаха на 300 метра под земата, обявявайки стачка до изплащането на дължимите им суми. Миньорите не са получили заплатите си за юли и август и обвиняват за това НЕК, която дължи пари на ТЕЦ-Сливен, която изкупува въглищата от мина “Черно море”.
В интервю за предаването “12+3” на БНР министър Щонов призна, че поради тежкото си финансово положение държавната НЕК не се разплаща навреме и изцяло с дружествата от енергетиката. Обикновено НЕК превеждала около 50% от дължимите суми, но с ТЕЦ-Сливен не било така – там обикновено НЕК давала 70-75% от дължимото. Тези пари, според министър Щонов са повече от достатъчни топлоцентралата да се разплаща с мина “Черна море”, а ръководството на мината да осигурява заплатите на работниците си. И щом това не се случва, значи причината е в слабите мениджърски умения на хората, които управляват ТЕЦ-а и мината, коментира министърът на икономиката и енергетиката.
“Аз съчувствам на миньорите и мисля, че е много тежко, откогато не им се плащат заплатите, но отговорността да се плащат тези заплати е в ръководството на тези компании, тъй като на „Топлофикация“-Сливен е плащано повече отколкото е очакваното плащане към тях и това е бил процес, който е продължавал в месеците”, заяви министър Щонов. – “Освен това, след като сме получили на 10-ти септември искането за изплащане на заплатите, което беше в размер на 270 хиляди лева по схемата на пропорционално разплащане на НЕК към „Топлофикация“-Сливен два дни по-късно са преведени 705 хиляди лева на „Топлофикация“-Сливен, което е достатъчно за покриване на заплатите за няколко месеца”, допълни Васил Щонов.
Така “топката” за неизплатените заплати на стачкуващите миньори остана извън полето на министерство на икономиката и енергетиката. Поне според казаното от министър Васил Щонов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.