Министър Щонов: Има голяма вероятност от газова криза

Има голяма вероятност от криза в доставките от Русия на природен газ за Европа и важното е ние да сме готови за тази криза. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който участва в работата на провеждащата се в София конференция „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги“. По думите на министъра, ако спрат или дори намалеят доставките на газ, положението в България ще стане тежко, защото и до момента България получаваме цялото количество природен газ по газопровода, който идва от Русия през Украйна и Румъния.

Щонов изтъкна, че от собствени източници България добива под 500 000 куб. м. природен газ дневно. Министърът на икономиката намери кусури и на единственото голямо газохранилище в Чирен – неговият проблем бил, че от запасите можели да се черпят едва 5 млн. куб метра в денонощие.

Това, което е добре за България е, че топлоцентралите, и най-вече говорим за „Топлофикация София“, защото тя дава 80% от топплоенергията, произвеждана от всички топлоцентрали в България, имат възможност да преминат на мазут. Това е, което ние в момента подготвяме като вариант при криза“, обясни министър Васил Щонов, цитиран от “Фокус”. Според него, готовността за работа на мазут в ситуация на газова криза изисква доста организация и най-вече осигуряване на количествата мазут, транспортирането, логистиката и съответно проверка на топлоцентралите дали те могат ефективно да заработят от газ на мазут буквално за часове.

“Служебното правителство подкрепя всеки газопровод. Основен приоритет е изграждането на интерконектори с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия”, каза още министър Щонов. По думите му, България има чисто комерсиален интерес от строителството на “Южен пото”, защото той е транзитен газопровод, от който ще разчитаме на транзитни такси.

Министър Щонов съобщи още, че в момента газохранилището в Чирен е достатъчно пълно, но заради малкия му капацитет е изключително важно да се работи за разширяването му.

През първите три седмици на септември европейските подземни хранилища на газ са попълнени с 4,88 милиарда кубични метра, сочат данните на Асоциацията на европейски оператори на подземни газови хранилища, цитирани днес от ИТАР-ТАСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.