Министър Найденов подписа с ОССЕ за унищожаване на старо ракетно гориво

Министърът на отбраната Ангел Найденов и Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер подписаха във Виена Меморандум за разбирателство между ОССЕ и правителството на Република България за унищожаване на запаси от ракетно гориво. Става дума за гориво за остарелите ракетни комплекси, криещо рискове за околната среда и човешкото здраве.

По време на официалната церемония министър Найденов изрази задоволството си от ползотворното сътрудничество между България и ОССЕ и финализирането на Меморандума. Той приветства политиката на ОССЕ в областта на малките оръжия и леките въоръжения и създадените механизми в помощ на държавите-участнички за справяне с излишните боеприпаси.

Ракетните горива са особено токсични и взривоопасни и съхраняването им представлява заплаха от екологичен и хуманитарен характер за здравето, живота и имуществото на хиляди хора. Страната ни не разполага с достатъчен капацитет да извърши самостоятелно унищожаването на запасите от тези продукти в съответствие с техническите норми и изискванията по отношение на опазването на околната среда. Очаква се това да се извърши извън нашата територия.

Проектът ще бъде осъществен с финансовото, техническо и административно съдействие на ОССЕ.

В рамките на посещението си във Виена министър Ангел Найденов се срещна и с Томас Вухте, ръководител на звеното за противодействие на тероризма към ОССЕ. Двамата обсъдиха предложението от страна на звеното страната ни да домакинства няколкодневен семинар за обучение на български експерти по антитероризъм от различни ведомства. Идеята е обучението да се фокусира върху гарантирането на човешките права и върховенството на закона в борбата с тероризма. Предложението е семинарът да се организира по проект, финансиран изцяло от ОССЕ, а българската страна да се ангажира с домакинство и експерти, които ще се включат във форума.

Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.