Министър Йовчев информира парламента за трагедията в Лясковец

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев информира парламента за приключилата специализирана полицейска операция срещу барикадиралия се в дома си Петко Савов от Лясковец, който по-рано днес уби един и рани трима полицаи при опит да бъде арестуван.
Лицето е задържано, на практика операцията е приключила. Мъжът е бил прострелян, при операцията, каза Цветлин Йовчев.
Ето и хронологията на събитията, изложена от министъра.
„На 12 март е постъпил сигнал за това, че са отправени заплахи, че ще използва оръжие срещу ученици, ако продължават да вдигат шум. На 13 март случаят е обсъден във Върховна касационна прокуратура и е взето решение да се действа по неотложност. До това решение се стига по няколко причини – предвид наличната информация за въпросното лице до момента – от 2011 г. то има асоциални проблеми, не е излизал от дома си и демонстрира изключително висока степен на агресия спрямо околните и изключване на всяка форма на диалог”, заяви Йовчев.
„Той е притежавал законно оръжие – общо 4 броя. През 2012 г. разрешението му изтича. Била е подготвена полицейска операция, с участие на Специализирания отряд за борба с тероризма, в резултат на което е трябвало да бъде принудително проникнато в жилището и да бъде отнето оръжието. Имало е психолози на място. Взето е решение тази операция да не се провежда. Предвид директната заплаха, че може да използва оръжие спрямо учениците, е мотивирало това решение, което е взето”, каза вицепремиерът.
На 13 март е изготвен план за провеждане на полицейска операция. В 00.00 часа на 14 март започва инструктаж, на който присъства началник-отдел от ГД „Национална полиция”, командир на Специализирания отряд за борба с тероризма. Провежда се повторен инструктаж. И на двата инструктажа са присъствали психолози”, добави Цветлин Йовчев, цитиран от “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.