Министър Иванов: Ходя с оставка в джоба, имаме само блата на “тортата”

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви по БНР, че допуска обрати по постигнатия от политиците консенсус за промени в Конституцията, защото все още те не са факт. Той окачестви постигнатото не толкова като “черешката на тортата”, а по-скоро като нейния блат – това не гарантирало необратимост на съдебната реформа, поради което министърът все така ходел с оставка в джоба.

Министър Иванов твърди, че промените във ВСС (разделянето на съдебното правителство на две колегии -прокурорска и съдебна – всяка от която да кадрува в съответната гилдия) са изрично изискване на Европейската комисия, а за да бъдат прокарани в Закона за съдебната власт трябва да се случат промените в Конституцията.

Очакваме произнасяне на Венецианската комисия, която ще приложи едни много ясни международни стандарти, а това също ще се отрази на средата, в която Конституционният съд ще трябва да взема решения, коментира Христо Иванов. По думите му, когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на “блата на тортата” или основата на къщата, но така или иначе, те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият Висш съдебен съвет да заслужава доверие.

Много преди въпроса за избора на парламентарната квота на ВСС предстои също толкова важният въпрос, със сигурност тази есен, за избора на новите членове на Инспектората, изтъкна министърът на процедурата. Според Христо Иванов, каквото и да пише в сегашния подписан законопроект, на този етап от процедурата винаги можем да се върнем. “Докато не го видим в Държавен вестник, колкото и бомбастично да е по своите съдържания, то винаги е намерение”, подчерта министърът на правосъдието.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.