Министър и гуверньорът на БНБ обясняват на ЕК ситуацията с КТБ

Ако започне предсрочно изплащане на гарантираните влогове от Корпоративна търговска банка (КТБ), оздравяването й може да се окаже невъзможно, защото ще изгуби голяма част от вложителите си. Това се казва в съвместно писмо на на министъра на финансите Румен Порожанов и на управителя на БНБ Иван Искров до Джонатан Фол, генерален директор на Генерална дирекция “Вътрешен пазар и услуги” на Европейската комисия (ЕК), предаде DarikNews.bg. Писмото е отговор на въпросите, зададени от еврокомисаря във връзка със състоянието на групата около Корпоративна търговска банка.

От писмото става ясно, че “Креди Агрикол България” вече е преименувана на “Търговска банка Виктория”. Това намерение бе изразено от Иван Искров още в началото на процедурата по специален надзор, за да се направи ясно разграничение от френската банкова група.

В писмото детайлно се описва хода на процедурите по специален надзор за двете банки, възможностите предложени от БНБ, както и резултатите от преговорите при президента Росен Плевнелиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.