Министър Греков: Проблемите в ДФ “Земеделие” не са от борба между БСП и ДПС

“Категорично проблемите в ДФ „Земеделие” не е в резултат на борба между БСП и ДПС, които да се опитват да овладеят управлението му. Мога да гарантирам, че нито една от двете партии не се е намесвала в работата на фонда”. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков в предаването на bTv „Тази сутрин”. Греков допълни още, че освобождаването на ръководството на фонда не е в резултат на някакво лично отношение от негова страна, нито от страна на правителството като цяло. По думите на министъра, земеделските производители са тези, които от близо шест месеца са го информирали за проблеми във фонд „Земеделие” и най-вече с неговия шеф и зам.-изпълнителния директор. Проф. Греков посочи, че има големи злоупотреби, а най-големите злоупотреби са в това, че не са сключени договори по голяма част от проектите чийто срок е изтекъл на 30 юни. “Това означава голяма загуба на пари за земеделските производители”, обясни министърът. Проф. Греков допълни, че Явор Гечев е предложен единствено за временен директор на ДФ “Земеделие”, докато официално приключи освобождаването на досегашния шеф и неговия заместник, най-вероятно само до понеделник, което било съгласувано и с министър-председателя.

Министър Греков каза още, че кабинетите на досегашния директор Мирослав Николов и неговата заместничка са били запечатани вчера в тяхно присъствие, така че не е вярно твърдението им, че е станало зад гърбовете им. Освен това министърът декларира, че няма своя лична фирма или на своето семейство, които да са кандидатствали с проекти за средства от ДФ „Земеделие”, както твърди уволненият директор на фонда.

На въпрос за забавянето на определянето на сертифициращ орган, заради което от Брюксел може да откажат да възстановят пари на българските земеделци, Димитър Греков заяви, че министерството вече два пъти е правило процедура и търг за съставянето на органа, но процедурите се обжалват в съда.

Министър Греков каза, че единствено заради Мирослав Николов и неговата заместничка не е отворена мярката “Млад фермер” и изрази надежда новият директор на земеделския фонд да отвори максимално бързо тази мярка и българските фермери да могат да се възползват от нея.

Димитър Греков заяви, че се надява новия директор на фонда да не е политическо назначение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.