Министър Горанов под кръстосания огън на прокурори и съдии

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) се включи в дебата за актуализирането на заплатите на магистратите, два дни след като Съюзът на съдиите остро порица поведението на финансовия министър при срещата му с ВСС. Както е известно, Горанов отказа да се съобрази с разпоредбите на действащ закон и предложи да го внесе предложение за промяната му, за да не чувстват магистратите некомфортно от това, че заплатите им не се актуализират съгласно закона.

“Не мога да приема за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото това го изисква законът”, каза Горанов и възмути магистратските среди.

В становище, изпратено до Горанов, парламента, премиера, ВСС и до правосъдния министър, от Асоциацията на прокурорите в България пишат, че не приемат за нормално подобно изказване.

“Асоциацията на прокурорите в България не може нито да приеме, нито толерира подобно отношение към законността. Ако в една държава министър не приема за нормално да спази закона, то този министър не живее в правова държава”, се казва в позицията на прокурорите, цитирана от “Правен свят”.

Представителите на държавното обвинение припомнят на министъра, че разпоредбата, която той не приема за нормално да спази, е предвидена в закона гаранция като за независимостта на съдебната от изпълнителната власт.

Както в становището на Съюза на съдиите в България, така и в това на съсловната организация на прокурорите се акцентира на арогантното предложение на министър Горанов да се промени чл. 218 от Закона за съдебната власт и да не се налага увеличение на заплатите.

“Асоциацията на прокурорите в България наред с други професионални организации не може да се съгласи с възглед, който разглежда закона като лесно преодолима пречка от позицията на силата.

“Правовата държава е нещо повече от държава на законността. Правовата държава изисква законите в нея да пазят правото, да са създадени в интерес на обществото. А това значи да зачитат разделението на властите и баланса между тях, защото само такова разпределение, както е казал Монтескьо, е “благоприятно за свободата на отделния човек”, дори когато не е “благоприятно за свободата на държавния организъм”, се казва още в становището на прокурорите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.