Учредява се годишна награда „Почтен магистрат“

“Няма нищо по-важно от чистата съвет вечер и професионалното удовлетворение сутрин. Работете така, че с вас да се гордеят родителите и децата ви. Служете на закона, а не на силните на деня, така вие ще бъдете силните”. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която днес връчи дипломите на студентите от Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. По думите й страната ни повече от всякога се нуждае от високо подготвени юристи, които да осъществят идеите на реформата в съдебната система. „Продължавайте да гледате в бъдещето и го направете такова, че миналото да ви помни. Не изневерявайте на усещането си за справедливост и на съвестта си“, обърна се към студентите министър Захариева.

В Деня на българската конституция и професионален празник на юристите, министър Захариева обяви още, че под неин патронаж се учредява годишната награда „Почтен магистрат“. Наградата няма да има финансово изражение. „Почтен магистрат“ се учредява с цел да се поощрят усилията на магистратите, показали висок професионализъм, обективност, гражданска доблест и независимост при упражняване на правомощията и взема решенията си. Наградата ще бъде връчена за първи път на 13 юли 2016 година, когато ще се честват 25 години от обнародването на Конституцията на Република България на 13 юли 1991 година.

До 5 юли 2016 г. Министерството на правосъдието приема номинации за наградата „Почтен магистрат“, подадени от български съдии, прокурори, следователи, съдебни служители, адвокати, юристи, студенти по право и журналисти. Номинациите се извършват чрез изтегляне на формуляр, публикуван на сайта на МП.
Цялата информация за условията за провеждане на годишната награда, критериите и журито, можете да прочетете на сайта на Министерство на правосъдието.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.