Министър Бъчварова: По Алексей Петров е стреляно с РПГ

В 8:54 часа на тел. 112 е постъпила информация, че е стреляно по кола на Алексей Петров. Сигналът е подаден от негов охранител. Това съобщи от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която бе извикана по спешност в Народното събрание, за да информира депутатите за сутрешния неуспешен атентат срещу бившия собственик на “Лев Инс”, съветник в ДАНС по времето на Сертов и обвиняем по делото “Октопод”.

Министър Бъчварова уточни, че инцидентът е станал в кв. Кръстова вада в столицата. Тя обясни, че вероятно е стреляно 10-15 минути преди подаването на сигнала. По думите й е обичайна практика е да се подава по-късно сигнала, за да може да се изведе охраняваното лице на безопасно място.

„Незабавно са изпратени полицейски служители, които са установили, че има стрелба с РПГ (ръчен противотанков гранатомет). Няма пострадали. Има външни щети на автомобила и на постройка. Извършва се оглед под наблюдение на прокурор. Организирано е издирвателно мероприятие в цялата страна. Има свидетели, които ще бъдат разпитани. Работим активно по този случай. Прокуратурата ще установи неговия характер. Не е в интерес на разследването да поддържаме изтичането на информация“, заяви Румяна Бъчварова. Тя каза, че няма пострадали лица и мястото, където е стреляно е слабо обитавано.

Това е вторият опит за покушение срещу Алексей Петров. Първият беше извършен на 15 август 2002 г. пред басейна „Спартак“ в София. Тогава неизвестни нападатели откриха стрелба срещу бившата барета, докато той излизаше от офиса си. Петров беше прострелян в гърдите и крака.

При наличието на общо взето оскъдна информация за този твърде показен атентат, сайтът “Гласове” изненадва с някои подробности: нападателите на Алексей Петров са стреляли два пъти срещу автомобила му тази сутрин и са избягали с червен Опел Астра с номер 6840, а Петров оцелял, защото се придвижвал с брониран “Мерцедес”.

Самият Алексей Петров разказал по телефона пред Явор Дачкова, собственик на “Гласове”, че по никакъв начин не се е чувствал заплашен и смята опита за покушение срещу него за грешка, дори в последно време не ползвал охрана.

А ето и краткото съобщение на прокуратурата: “Под ръководството на Софийска градска прокуратура се провежда разследване на извършен на 29.10.2015 г. в гр. София, кв. „Кръстова вада“ опит на убийство по начин и средства, опасни за мнозина /стрелба с гранатомет по лек автомобил/ – престъпление по чл. 116 ал.1 т.6 от НК вр. с чл. 18 ал.1 НК.

В момента се провеждат интензивни процесуално следствени действия. Извършва се оглед на местопроизшествие, разпитват се свидетели. Назначена е балистична експертиза.

Извършителят на престъплението се издирва”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.