Министър Асен Василев: Не знам за картели, но има изкривени цени

Над 200 милиона лева са тръгнали към българския бизнес от началото на мандата на служебното правителство, като 150 милиона лева от тях са нисколихвени кредити по финансовия инструмент Jeremie. Това съобщи във Велико Търново министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той, заедно с кмета на града Даниел Панов присъства на откриването на изложение на производители в областта на хранително-вкусовата промишленост и земеделието, в което участват над 100 малки и средни предприятия, както и 7 големи търговски вериги. Пред всички тях Асен Василев увери, че служебното правителство прави всичко възможно да помогне на бизнеса и голяма част от разплащанията вече са факт, в това число и по Оперативната програма за конкурентоспособност, както и от държавния бюджет. Министър Василев заяви, че се преразглеждат договори, по които се забелязва  неравнопоставеност между големите и малките играчи на пазара. По думите му Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали има картели у нас, но личните му наблюдения са, че има изкривявания и цени, които се неоправдани от пазара.

Асен Василев изказа мнение, че сегашното мега-министерство трябва да се раздели на икономика и енергетика.

"В енергетиката проблемите са по-големи и по-спешни. Честно казано изненадан съм от инертността в този ресор и чувството на повечето хора в него, че нещата може да продължава така. Трябва обаче да са наясно, че обществото няма да го допусне и това, че хората сега не са на улицата не означава, че утре няма отново да излязат, ако промените не станат факт", коментира министър Василев.

Изложението е част от приоритетите на служебното правителство за подпомагане на малките и средните предприятия в условията на продължаваща криза. Производителите ще бъдат запознати и с допълнителните възможности за финансиране на бизнеса чрез публични и частни източници.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов обяви готовността на града да домакинства три пъти годишно това изложение.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.