Министър Ангелкова: Никой не работи по лот 4 на АМ “Струма”

Участъкът от АМ “Струма” от Сандански до гръцката граница, който първоначално трябваше да е готов през лятото, а според коригирания график – до ноември – е готов едва на 55% и в момента на него няма нито хора, нито техника. Това бе потвърдено от министъра на транспорта и съобщенията Николина Ангелкова в студиото на Нова телевизия.

„Факт е, че по проекта не се работи. Нямаме реални доказателства, че ще бъде завършен в срок”, призна Николина Ангелкова. Министърът допълни, че магистрала „Струма” остава основен приоритет в пътната инфраструктура. По думите й, през следващия програмен период 2014 – 2020 ще се работи основно по довършването на лот 3 – от Благоевград до Сандански – където трябва да бъде построен и изключително сложен и скъп 15,5-километров тунел, тъй като магистралата минава през защитена екозона. Целият лот трябва да е готов до 2020 – 2022 г., каза още Ангелкова.

При тези строителни графици магистралата от София до гръцката граница вероятно ще бъде пусната в експлоатация чак през 2022 година.

Припомняме, че лот 4 Сандански – ГКПП Кулата е с дължина 15 км и първоначално трябваше да е готов до октомври 2013 година. Заради обжалване на процедурата за избор на строител и консултант първата копка се забави с около 6 месеца и бе направена на 5 април 2012 година при договорен срок на строителство 23 месеца. Строител е гръцката фирма “Актор”, спечелила търга за 15-километровата магистрала с оферта от 55 980 000 лева без ДДС.

Свързани публикации

1 Comment

  1. А от Дупница до Благоевград кога ще го пуснат? Той е по-важния лот, защо него не ускорите? От пътуващите на юг реално повечето на Симитли тръгват в посока Банско и Гоце Делчев. Всички обаче минават през участъка от Дупница до Благоевград.

Leave a Reply

Your email address will not be published.