Министър Ангелкова: До 2017 г. почваме новите два моста над Дунав

До 2017 г. трябва да започне строителството на мостовете Силистра – Кълъраш и Никопол – Турну Мъгуреле, съобщи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС. Ангелкова обясни, че това са заложените срокове в подписания неотдавна меморандум с Румъния. Министърът уточни, че ако се реши някои от мостовете да е само автомобилен, без жп-линия, то срокът за построяването ще е не повече от две години.

Николани Ангелкова съобщи още, че другата седмица ще се свиква първото заседание на работната група с румънците. В момента се разработвала апликационната форма за финансиране на проектирането по Трансграничното споразумение България-Румъния 2014-2020 г., за да може проектирането да стартира.

Очаква се всичко да приключи в рамките на две години и за двата моста, след което успоредно с това анализираме какви са възможностите за публично-частно партньорство, каза министър Ангелкова.

Припомняме, че от подписването на меморандум до пускането в експлоатация на Дунав мост-2 изминаха точно 11 години, а самото строителство отне 4 вместо 2 години с неколкократно отлагане на пусковия срок.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.