Министър Андреева ще съди за клевета Десислава Атанасова

Мнистърът на здравеопазването Таня Андреева ще заведе съдебно дело за клевета срещу предшественичката си Десислава Атанасова от ГЕРБ  по повод на нейните твърдения за обявена обществена поръчка на тъмно. Андреева заяви това свое намерение на специална пресконференция. Десислава Атанасова съобщи, че в края на миналата година е пусната обществена поръчка от МЗ на стойност 6,5 млн лева за интегрирана система за спешната помощ. Такава обаче вече била изградена. По нейни думи дори в здравната стратегия, приета от правителството на Пламен Орешарски, е записано, че има такава работеща система.

Настоящият здравен министър уточни, че обществената поръчка е с предмет "Осигуряване на комуникационна свързаност, поддръжка на информационно-комуникационните системи и системата за проследяване, оперативен контрол и управление на автопарка от реанимобили на Спешната медицинска помощ в Република България".
"Обществената поръчка е само за поддръжка, а не за изграждане на системата, както твърди Атанасова", допълни Андреева.

Настоящият министър обясни хронологията на събитията – на 29 май 2013 год., датата, в която встъпиха в длъжност новите министри, е изтекъл договорът с фирмата, поддържаща системата – "Телелинк". След запитване до Агенцията по обществени поръчки е изяснено, че не може да се подпише анекс към съществуващия договор, а трябва да се обяви нова обществена поръчка. Тя е обявена на 21 декември, като срокът за подаване на заявленията за участие е бил до 31 януари 2014 г.

"Тази процедура не е приключила. Няма класиран кандидат. Не разбирам как така тази обществена поръчка е направена за някой определен, тъй като този определен все още не е определен практически. От всички кандидати, купили документи, не са направени възражения по поръчката. Договорът за поддръжка е изтекъл на 29 май 2013 година, а другите системи са останали без абонаментна поддръжка", обясни Андреева

Според нея, ако се говори за поръчки на тъмно, изтеклият през май договор е бил сключен от Десислава Атанасова без обявяване на обществена поръчка, като директно се е договорила с фирмата, за което е платила 1,5 млн. лв. от бюджета на здравеопазването.

"Фирмата е „Телелинк”, участвала е в изграждането на 112. Нямам забележки за фирмата, защото поддръжката е осъществявана, както трябва. Имам забележка за това, че е сключен договор без обществена поръчка. Това наричам аз наричам на тъмно”, категорична е д-р Андреева.

„Не зная по какви факти Атанасова съди, че обществената поръчка сега е направена за някого, защото не е гледала документацията. Днес тя беше неспокойна след повдигнатите въпроси от Комисията по корупция за злоупотреби за пари, давани на определени фирми за строително-монтажни дейности. Напоследък сме свидетели на такива реакции. Очевидно ГЕРБ губят своите нерви”, мисли министърът.

Андреева гарантира, че от началото на мандата няма нито една обществена поръчка, направена на тъмно, извън регламентираните изисквания и правила и в която да са прокарани лобистки интереси.  Тя е категорична, че  няма да позволи да се спекулира с името й, "да си избърсва някой ръцете с него".

„Който може да докаже обратното, съм готова да седна с него на една маса. Готова съм дори и в съда да покажа документите, с които разполагам”, обясни Андреева.

Тя допълни, че не е професионален политик, но разбира амбициите за политическо утвърждаване на едни или други политици.

"Смятам, че е грозно политика да се прави с лъжи и опетняване на името на едни или други хора. Смятам, че никаква цена – политическа или друга, не си заслужава, за да бъде хвърлено петно върху работата на Министерството на здравеопазването“, допълни здравният министър.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.