Министър Андреева отложи здравната реформа за след 2 мандата

“Здравната реформа няма да се случи в близките години, дори и да имаме стабилен и работещ парламент, защото нямаме ресурси, с които тя да стартира. Ако управлението и финансовия ресурс на НЗОК бъдат по-добри в рамките на 2 мандата това може да се случи”. Това каза министърът на здравеопазването в оставка д-р Таня Андреева на последната си пресконференция, цитирана от БГНЕС.

Д-р Таня Андрееваа обясни, че ръководният екип на министерството е избрал да кръсти отчета си “Стабилизиране на системата на здравеопазването”, защото “след 4 години неуправление на системата по обективни причини, я намерихме в състояние, в което първо се налагаше стабилизация и след това предприемане на мерки, както законодателни, така и подзаконови актове, за да се осигури спокойствие”. По думите на министъра в оставка, предприетите от нея и екипа й промени са целяли да доведат до 3 основни неща- елиминиране на част от дефектите в системата, спиране на течовете в нея и поставяне ново начало върху, което може да се стъпи, така че да има по-ясни правила и принципи на управление в сектора на здравеопазване.

Министър Андреева каза още, че в началото на 2013 г. е имало послание от ЕК, че съществува риск системата на здравеопазването да не бъде включено в Споразумението за партньорство с ЕС, поради липса на визия за здравеопазването, липса на фокус за спешна помощ, майчино и детско здравеопазване. Поради това министерството се е заело да разработи стратегия за развитието на системата за програмния период 2014-2020 г. В тази стратегия се предвижда достъпна и равнопоставена медицинска помощ и дейност в национален мащаб, качествено медицинско обслужване, модернизиране на системата за спешна медицинска помощ.
За първи път здравеопазването беше изведено като приоритет в Споразумението за партньорство с ЕС, обясни Андреева. Министърът поясни, че секторът ще получи финансиране по три оперативни програми в размер на над 200 млн. лева.

В държавните заведения пациентите получават медицинска грижа на много по-високо ниво, отколкото беше преди 5-6 години. Въпреки това трябва да се пристъпи към сериозно контролиране на финансовия ресурс на НЗОК и регламентация каква е болничната и извънболничната помощ в страната, каза още Таня Андреева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.