Министър Андреева: Няма да има фалирали болници

“Няма да има фалирали болници, освен тези, които наследихме фалирали. Никой няма да си позволи да остави болниците без финансов ресурс, за да могат да бъдат лекувани и обгрижвани пациентите”. Това декларира министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред bTV.
Министърът потвърди, че дефицитът на НЗОК възлиза на около 320 милиона лева, с колкото е предложението за актуализация на Надзорния съвет. Стана ясно обаме, че така обявеният дефицит е прогноза, която НЗОК прави на база на изпълнението на бюджета си месец май, което означава, че на практика нещата могат да се случат не точно така.

Министър Андреева на няколко пъти обвини ГЕРБ за състоянието на сектора и директно атакува депутатите на партията, че провалят приемането на законопроекта за реформа в здравеопазването.

„Пари в здравеопазването няма, защото през 2010 г. от касата бяха отклонени близо 2 млрд. лв. Тези пари щяха да осигурят две неща – първо, да има резерв, и второ – да се стартира втори стълб на осигуряване. Докато тези неща не са на лице, болниците ще задлъжняват всяка година, а без приемането на новата законова рамка, дефицитът в болниците следващата година ще е още по-голям”, коментира д-р Таня Андреева. Според нея след предстоящата смяна на правителството, реални действия в сектора могат да се предприемат след година, защото новите управляващи тепърва ще правят оценки и анализи.

„Посочиха ме в Брюксел, че съм първият министър, който се е преборил за средства за здравеопазване в България”, похвали се министърката за направеното през мандата й.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.