Министър Адемов: Държавата не може да си позволи необлагаема МРЗ

Очевидно искането на КНСБ за въвеждане на необлагаем минимум на равнището на минималната работна заплата води до увеличаване на разполагаемия доход у голяма част от българските граждани, но също така води и до един огромен дефицит в приходите на бюджета, който е в рамките на 600-700 млн. лв. Това коментира днес министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който участва в дискусия за достойния труд, организирана от КНСБ. По думите на социалния министър, ясно е че няма как на този етап правителството и Министерство на финансите да си позволят коригиране на данъчната скала и въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната работна заплата. Според Хасан Адемов няма как в условия на нисък икономически растеж и ниска събираемост на данъчни и осигурителни приходи да се увеличат и осигурителните вноски.

Въпросът за минималната работна заплата предстои да бъде обсъден в съответните парламентарни комисии и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, като идеята на правителството е тя да бъде увеличена от 1 януари на 340 лв. , припомни Хасан Адемов.

Радвам се, че на днешната среща поставяме началото на дискусията за Бюджет 2014 и то на Световния ден за достоен труд, заяви по-рано в словото си социалният министър Хасан Адемов. Най-важното, за което и да е правителство, е хората да разчитат на достоен труд и социална защита, подчерта той. В годините на икономически растеж имаше инвестиции, но истината е, че България изостава в растежа на доходите. Стремим се да догонваме средноевропейските доходи, независимо от ситуацията на криза и да поддържаме социалния диалог, за да постигнем устойчиви решения, каза Адемов. Макрорамката на бюджета за 2014 г. на този етап е за очакван икономически ръст 1.4%, приходите са в съотношение към БВП към 37%, а разходите – към 39%, уточни министърът.

Мярката за необлагаем минимум най-бързо ще стигне до джоба на хората и така ще се стимулира растежът, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Въвеждането или по-скоро връщането на необлагем минимум е стара идея на синдикатите. КНСБ продължава да настоява за нея. Изчисленията на конфедерацията сочат, че това ще струва на бюджета около 650 млн. лв., "но точно толкова ще остави в джоба на работещите".

Припомняме, че това предложение беше отхвърлено от финансовия министър Петър Чобанов заедно с идеята за повторно вдигане на минималната работна заплата още през тази година, както и за отпадане на лихвите по депозитите.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.