От “Мини Марица-изток” заплашват с протести и спиране на въгледобива

Има опасност за енергийната сигурност на страната, предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ “Подкрепа” в “Мини Марица-изток” Генчо Генчев по БНР. Според него е възможно точно преди есенно-зимния сезон “Мини Марица-изток” да спрат добива и подаването на въглища към централите от комплекса, тъй като четирите ТЕЦ-а от комплекса “Марица-изток” дължат общо към 370 милиона лева на мините, а дългът на мините към техните доставчици е близо 85 милиона лева. Според Генчо Генчев тази задлъжнялост е една от причините за несигурността на енергийната система.

От миньорския синдикат към КТ “Подкрепа” предупреждават, че ако проблемът с разплащането между енергийните фирми не бъде разрешен, ще излязат на протест.

Като възможност за решаване на част от проблемите в “Мини Марица-изток” от Българската минно-геоложка камара предлагат държавата да взема не повече от 50% като дивидент от печалбата на дружеството, както и пазарно преструктуриране на енергетиката. Това коментира за “Хоризонт” председателят на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков. Той изтъкна, че държавата продължава да изземва като дивидент 70% от печалбата и това до голяма степен пречи на модернизацията и развитието на държавните фирми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.