Милиони българи посрещат празниците с по 5-10 лева в джобовете

Милион и половина българи ще имат по-малко от 9,2 лева на ден за Коледните и Новогодишни празници, а милион пенсионери ще са с под 5 лева на ден в джоба си за празниците. През тази година линията на бедност е 285,92 лева и под нея е 21% от населението или приблизително 1,5 млн. души. Що се отнася до хората от третата възраст, то около един милион от тях получават минималната пенсия за страната, която е 154,50 лева. През тази година заедно с пенсиите си за декември, пенсионерите с най-ниски пенсии получават и еднократен “бонус” от 40 лева.

Това е сухата статистика. Ако продължим с нея, би трябвало да кажем, че все още сме най-бедната страна в ЕС и близо половината от населението на страната е застрашено от така нар. социално изключване, защото разполага с твърде малко средства за нормален живот. Около 3 млн. души живеят с по-малко от 300 лева на месец. Според изчисленията на КНСБ издръжката на живот на 1 лице от 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на м. юни достигна 559.95 лв. или общо за този тип домакинство месечно са необходими около 2 240 лв., за да посреща разходите си спрямо средните български стандарти. А от 1 октомври поскъпна с 10% и електроенергията.

Когато става дума за доходите на българите не важи сентенцията, че по Коледа стават чудеса. Но пък човешката добрина често е в състояние да направи това, което остава непосилно за управленските екипи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.