Микробусът, който взриви доверието на премиера в МВР

Микробусът, който взриви доверието на премиера в МВР

Спецотрядът, който търси бомба в бус вчера на Летище София, си свърши работата „по каноните”. Това коментира в студиото на bTv бившият главен секретар на МВР и експертът по взривните вещества полк. Иван Бояджиев, който е създател на службата за откриване и обезвреждане на самоделни взривни устройства и я е оглавявал 7 години.

Бомба така и не бе открита, въпреки че обучено куче и специална апаратура реагираха на буса. Това предизвика и гневната реакция на премиера Борисов заради създалата се паника в района на Терминал 1 и затварянето му.

“Бесен съм от безотговорните действия на всички, които предизвикаха паниката на летище София около измислената бомба”. Това коментира Бойко Борисов пред сайта „24 часа”. Освен това премиерът нарече „банда некадърници” служителите на Летище София и сапьорите на МВР, които буквално разглобиха белгийски бус заради първоначално потвърдени пред медиите съмнения, че вътре има бомба. „Да отменяш полети, да говориш глупости по медии, да вдигаш на крак държавата, е не просто грешка, а безотговорност и виновните трябва да понесат отговорност за това”, заяви премиерът, цитиран от “24 часа”.

Гневната реакция на Борисов, който е бивш главен секретар на МВР и до днес говори за себе си като за полицай, изглежда още по-необяснима на фона на казаното от премиера след кървавите терористични атаки в Париж. Тогава Борисов призова всички, вкл. гражданите, към повишена бдителност и дори подозрителност, а сега се гневи на тревогата, вдигната от наряд граничари със специално обучено куче, чийто съмнения за взривно устройство в буса са били потвърдени и от специализирана апаратура.

Полк. Бояджиев, например, е категоричен, че е действано по правилата на самата МВР.

„Може да се окаже, че този бус е пренасял взривни вещества и затова така са реагирали кучето и апаратурата”, коментира Бояджиев. Той посочи, че българската система, която е дала сигнал на униформените, е с 99-процентова точност. Полковникът допълни, че обстоятелствата около возилото и неговия отпътувал шофьор са странни, а е имало и информации, че петима души са слезли от микробуса и са „потънали в София”.

Иван Бояджиев запита защо никой от ръководството на МВР не е дошъл на летището, при положение, че „такова мероприятие не се провежда без разрешение от вътрешния министър и главния секретар”. Бояджиев разкритикува и действията на един от служителите (който не е бил сапьор), който към края на операцията говорел по мобилния си телефон близо до буса. По думите му това е изключително опасно, защото може да активира евентуална скрита бомба.

Полковникът подчерта, че и обикновените хора трябва да внимават за подозрителни предмети, да не ги ритат и да не ги местят. „Информираният човек е 95% защитен, той трябва да знае какво да прави”, подчерта специалистът.

Експертът отбеляза, че е възможно това далеч да не е единственият подобен случай в последно време, но информацията да не достига до гражданите с цел да не се всява паника.

„Не може да има пълни граждански права и да имаш пълна сигурност”, подчерта Иван Бояджиев.

Случаят бе коментиран и от главния секретар на МВР Георги Костов.

Категорично няма открито взривно вещество в микробуса на Летище „София”. Това каза Георги Костов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Лицата, които са влезли с автобуса на територията на България в момента не са на територията на страната и не са им взети обяснения”, заяви той и добави, че те към момента не са задържани. По думите на гл. комисар Костов става дума за двама души, които не са граждани на ЕС, а на страна от републиките на бившия Съветски съюз. Той обясни, че те са влезнали на наша територия преди 3 дни от ГКПП „Капитан Андреево”, пребивавали са ден и половина в Бургас и след това на територията на столицата и допълни, че те са известни на полицията.

„В рамките на мерките, които сме предприели, периодично в тези зони на критична инфраструктура минават патрули на гранична полиция със служебни кучета, обучени да реагират на взривно вещество. Кучето на един такъв патрул е реагирало специфично на наличие на взривно вещество. В последствие въпросният микробус е проверен и с мобилно техническо средство, което също е показало взривно вещество. Подаден е сигнал към колегите от специализирания отрият за борба с тероризма и те пристигат на място. Друго служебно куче реагира също на взривно вещество. Следва проверка с по-съвременен уред, който също открива наличие на взривно вещество и тогава се пристъпва към обезвреждане на микробуса”, уточни комисар Костов във връзка с предприетите действия.

По думите му, в микробуса в имало изключително голямо количество багаж, който е купуван с цел търговия – парфюми, множество електроуреди с малък размер за най-различна употреба и много други вещи.

„Дали в някои от тези множество козметични продукти има вещества, които са сходни и биха могли да заблудят служебното животно и уреда, е въпрос на доказване от експертизата”, каза Костов и добави, че към настоящия момент не може да се изключи и възможността някои от тези предмети да е бил в досег с взривно вещество.

Гл. комисар Костов обясни, че едното лице е излетяло с дестинация страна от ЕС, а другото – страна от бивша съветска република. „По принцип не е обичайна практика този маршрут, който са избрали двете лица”, допълни той и заяви, че самият микробус и самите лица имат рисков профил.

1 Comment

  1. Правилно се ядосва. След 2 години Министерският съвет ще бъде принуден да вземе следното решение: Приема за изпълнение решението на Европейския съд по правата на човека по делето Буса срещу Държавата и изплащането на 25 000 евро обезщетение на собственика на буса. Ние ще платим за буса.

Leave a Reply

Your email address will not be published.