Миков: Търся вариант за сваляне на напрежението, защото стана твърде много

„Утре ще си дойда в София и ще предложа вариант на декларация, която да търси общото и сваляне на напрежението, защото усещането ми е, че то отиде твърде далеч”. Това заяви в предаването на БНР „Нещо повече“ председателят на Народното събрание Михаил Миков. По думите на Миков, в сегашната обстановка, с оглед и на задаващия се ден на Апостола на Свободата, е необходимо Народното събрание да направи едно усилие, усилие на отговорните народни представители, на отговорните политически сили – не само тези, които са в НС, за да си спомним наистина завета на Апостола за република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение.

„Ако не – ескалацията ще продължава, защото всеки ще се опитва на тази вълна на ескалацията – на етническо, на религиозно, на политическо противопоставяне, да реализира някакъв свой интерес, който може да се окаже след време, че е бил твърде лъжовен”, коментира Миков. Според председателя на парламента големият въпрос е – има ли българското общество достатъчно имунни сили да прецени докъде може да стигне противопоставянето – противопоставянето, зад което връщане назад няма.

Един опит в парламента мисля, че е необходим и само една декларация върху принципите на отношенията, принципите на по-нормалния, демократичния език, принципите на противопоставяне срещу крайното политическо, етническо, религиозното противостоене. Хората гледат какво се случва и много често призивите на политиците за тръгване в една посока после хората не могат да бъдат спрени, коментира председателят на парламента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.