Миков: Санкциите вредят и на Русия, и на България

„Обща е констатацията, че санкциите вредят и на Русия, и на България. Те не подпомагат развитието на политическите отношенията. Спазването на споразуменията от Минск е в основата на една нормализация и успокояване на политическата обстановка и тук всички носят своята отговорност.” Това заяви по БНР председателят на БСП Михаил Миков по повод посещението му в Русия. Той уточни, че срещата с Наришкин е била по официална покана от него и е свързана с обмен на идеи относно отношенията България – Русия и това, което се случва в Украйна.

„Ако звучи странно, когато български народни представители посещават Русия, странно ли е, когато Матео Ренци или Ангела Меркел посещават Руската федерация?”, попита Миков. Той изрази опасение, че комплексарският подход към решенията на ЕС е част от тежките проблеми на България. Затова липсва политика, която да се води с аргументи в диалога и на изток, и на запад и да има ясна позиция, която да отстоява преди всичко интереса на страната ни.

Михаил Миков заяви, че големият въпрос е къде е мястото на България като член на ЕС и НАТО.

„Никой не оспорва това наше членство и правата ни да отстояваме свои национални позиции. Българското правителство се опитва да се прави на по-голям католик от папата с една слугинска позиция”, каза още лидерът на БСП. Според него с изявите на външния министър и президента се прави опит да се демонстрира пред нашите евроатлантически партньори сляпа преданост, без да се държи сметка за нашия национален интерес.

Отношенията между българския и руския народ са в криза и смятам, че човек, без да е много предубеден, разбира, че такова замразяване в отношенията води до тежки икономически последствия, но и до морални последици в отношенията между двата народа”, каза още Миков. По думите му тези отношения никога не са били в такова състояние и е парадоксално, че други страни от ЕС се стремят да не изпадат в такава ситуация. „Изборите минават, но отношенията между народите се изграждат много трудно и много лесно се развалят с непремерени действия и думи”, заключи Михаил Миков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.