Миков рецитира пред съпартийци откъс от поемата “Септември”

Председателят на НС на БСП Михаил Миков поздрави жителите на Монтана с 91-та годишнина от началото на Септемврийското въстание през 1923г. Обръщението си към събралите се в Монтана той започна като рецитира знаменитата за поколения българи поема „Септември” от Гео Милев.

„Днес БСП и БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ тръгваме към една битка, за по-справедлив и по-свободен живот. Трябва да помним, че българският народ тръгна да защитава демокрацията от Деветоюнския преврат, от незаконното завземане на властта от българската десница, която днес се срамува да има своята история”, заяви Миков. По думите му 1923 г. е един прекрасен пример как народът се вдига, за да брани демокрацията.

„Тогава комунисти, земеделци, социалдемократи и хиляди безпартийни под общото име „народ”, тръгват да търсят свободна България. Тази борба е вечна и продължава и през годините на антифашистката съпротива 1941-1944 г., по време на социалистическото строителство и когато беше запален партийния дом, и когато беше разбито Народното събрание. Ние сме само мъничка част от борбата за свобода на българския народ”, категоричен бе Миков.

На тази паметна дата, 91 години по-късно, ние отново сме изправени пред труден избор – да воюваме отново с гняв, да се изправим пред онези, които ни доведоха до тук. Оказа се, че отново трябва да воюваме за онези простички неща, за които са воювали и 1923-та година – за хляба, за работата, достойнството, безплатното здравеопазване и образование. Това каза Емил Райнов, водач на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Монтана, пред пълната зала. Той бе категоричен, че не може да приеме как от 5 години се говори за оцеляване.
Стотици се включиха в митинга до паметника Септемврийци, където Михаил Миков и водачите на листи на коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Монтана и Враца – Емил Райнов и Георги Божинов поднесоха венци и цветя.

Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.