Миков: Премиерът не може да спре “Южен поток” и няма такова решение

Проектът “Южен поток” не може да бъде спрян от изказването на премиера, а решение за това не е вземано. Това става ясно от думите на председателя на Народното събрание Михаил Миков в интервюто му за предаването “12+3” на “Хоризонт”.

“Такова решение не знам да е взето някъде. Доколкото знам, “Южен поток” е съвместно дружество с по 50% на базата на споразумение, подписано през 2010 г. между БЕХ и “Газпром”, и ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорене. Не виждам в правова държава как може да бъде спрян такъв проект с някакво изявление”, изтъкна Михаил Миков. По думите му, и президентът да го каже, в крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона, и икономическите, и другите закони. Според председателя на парламента, посланието на министър-председателя е било, че тези дни идват представители на ЕК и те ще се запознаят подробно с тези въпроси, които поставят в писмото си.

“Интересното е друго, и го каза президентът – че спирането на средствата на България е свързано с “Южен поток”. Това е крайно неприятното, ако си представим, че една Европейска комисия в оставка в момента действа чисто политически към България”, коментира още Миков.

Председателят на Народното събрание изтъкна още, че утрешният кворум в парламента ще покаже дали ГЕРБ наистина искат предсрочни избори.

“Вече разбрахме, че ГЕРБ ще бави класификационната процедура и може би ще се опитат да направят правителство в рамките на този мандат. Очевидно не се искат бързи предсрочни избори. Ние настояваме за варианта най-бързи избори, а сега тези, които най много искаха, започват да шикалкават и да търсят формални поводи”, коментира Михаил Миков. Той бе категоричен, че КСНС не би трябвало да обсъжда следващите избори.

“Президентът носи отговорността да насрочи избори. Хубаво е, че търси консултации. Малко ми е странно, че това не са политически консултации за насрочване на избори, а КСНС, в който участват и редица други служби, включително и членове на кабинета”, заяви председателят на парламента.

Миков отговори с „Категорично не“ на въпроса дали оцеляването на БСП минава през оставката на председателя ѝ Сергей Станишев, защото БСП не е лидерска партия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.