Миков обвини правителството в бягство от отговорност за цените на тока

„Правителството се опитва да избяга от отговорност за повишаването на цените на тока. Настояваме категорично за отговорност на правителството и на съответните министри. От днешната пресконференция след заседание на МС не разбрахме нищо, освен че и правителството е против увеличението на цените на тока“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията. Той припомни, че преди три седмици още е предупредил: „Когато управление, с основна носеща конструкция ГЕРБ, идва на власт, токът се увеличава“. Според него не може да не предизвиква тревога обоснованата реакция на едрите индустриални производители и предприемачи. „Буди недоумение реакцията на правителството – опит да се избяга от отговорността“, допълни той. Миков е категоричен, че комисарите в КЕВР са взели решение за повишаване на цената на тока, което е предмет на изключително остри критики. „То е необосновано и поставя сериозни рискове пред българската промишленост и е взето от представителите на ГЕРБ и РБ. Не бива да се прехвърля отговорността върху всички политически сили“, подчерта председателят на БСП. Според него отсъстват отговорите на въпросите- кое налага такова толерантно отношение към ЕРП-тата, ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3 и т.нар. високоефективни производства. „Ясно е, че има фундаментални проблеми в българската енергетика“, коментира председателят на БСП и допълни, че няма отговори и на въпросите как е приключила проверката с издаването на разрешителни в периода юни 2012г, защото според него все повече излиза информация, че тогава са присъединявани възобновяеми източници без необходимите документи.

Миков отново се спря на покачването на процента на признатите технологични разходи на ЕРП-тата, който към момента е в размер на 13% спрямо ценовия модел на новия състав на КЕВР. „Предвижда се и тръгване нагоре на нормата на печалба“, коментира той. Той попита и какво стана с онези над 2000 акта за нарушения на ЕРП-тата и защо не се извади информацията за присъединените ВЕИ-та, които не отговорят на изискванията. “Вместо да се продължи политиката по дисциплиниране, се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата”, каза Миков.

Михаил Миков е категоричен, че трябва да се разгледа и проектът „Белене“. По неговите думи трябва да се обяви публичен търг за закупуване и довършване на проекта. „Очевидно е, че след като беше прекратен и правителството се гордее с това, той остана само като пасив на НЕК. Нека се оцени този пасив и да се потърсят инвеститори, защото българската енергетика трябва да има и своето бъдеще, освен своето славно минало, което очевидно днешното правителство така мълчаливо пропуска“, поясни председателят на левицата.

„Защо Министерският съвет толкова бързо реши да вземе решение по протестите на работодателите, но не бяха толкова бързи, когато протестираха учители, миньори, обикновеният човек.” Така народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков коментира свиканото извънредно заседание на МС по повод цената на тока. Той изрази мнение, че когато работодателите стачкуват, се получава така, че Министерският съвет се явява тяхна профсъюзна организация. „Излиза, че когато обикновеният човек протестира, правителството си затваря очите, но не и когато стачкуват работодатели”, възмути се той.

Таско Ерменков каза също, че по важните за енергетиката въпроси не са получени отговори от КЕВР по време на нейното изслушване в Народното събрание. „Защо отново мерките, които се предприемат са в посока ощетяване на държавните предприятия в областта на електроенергетиката? Не става ясно защо те са на загуба или ще станат на такава, ако се продължи практиката енергията от АЕЦ „Козлодуй” да се продава под себестойност, за да се покриват технологичните разходи на ЕРП-тата”, коментира Ерменков. По думите му всички частни компании в сектора са на печалба, а някои дори и на свръх печалба. „В американските централи при 1 млрд. лева оборот, тяхната печалба е около 43% или около 430 милиона лева”, категоричен бе той. Ерменков допълни още, че именно в тази посока трябва да се търсят резерви в системата – чрез ЕРП-тата, американските централи, зелената енергия и в т.нар. заводски централи.

Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.