Миков обеща БСП да засили защитата на социалните права

„На заседанието на НС на БСП обсъдихме политическите приоритети на партията. Ще засилим още повече защитата на социалнитe права, утвърждаването на социалната държава и ще предлагаме закони, насочени към намаляване на ефектите от крайно дясната политика на четворната коалиция.” Това заяви на пресконференция в централата на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той изброи приоритетите за левицата: Закон за народната просвета; данъчните закони, включително тълкувателния закон за връщането на данъците на хората с минимална работна заплата; внасяне на въпроса за прогресивното подоходно облагане; законодателна дейност в здравеопазването; активно участие в обсъждането на промените, свързани с социалното осигуряване и пенсионирането; промените в законите, свързани с подобряване функционирането на съдената власт.

„БСП е готова със своя проект за пенсионната реформа, той ще бъде обсъждан от Съвета за социална политика към НС на БСП. В началото на февруари ще бъде представен на социалните партньори”, съобщи зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че социалистите няма да приемат увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, предложени от министър Ивайло Калфин. Според БСП трябва да има замразяване на стажа и възрастта и да се създадат гъвкави форми за пенсиониране.

Михаил Миков заяви, че е взето решение да се проведе заседание на 48-мия Конгрес на БСП в началото на април. Според него, ясно е, че конгресът трябва да бъде проведен през пролетта, за да може след това вниманието да се концентрира върху предстоящите избори.

Председателят на БСП каза, че на днешното заседание не са обсъждани евентуални коалиции за предстоящите избори с никоя партия. По думите му, преди да се говори по тази тема, трябва да се проведат важни дискусии в партията, на първо място- с коалиционните й партньори и на второ място- за очертаване на платформа за местните избори, която да изработи рамка за стандартите на лявата политика в местното самоуправление.
Това ще се случи в близките седмици, обеща Миков.

Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.