Миков: Няма финансова стабилност, но алтернатива на бюджета има

„Финансова стабилност в държавата няма. Но алтернатива на вашия бюджет има. Тази алтернатива се нарича преразпределение“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, която прочете от парламентарната трибуна.

„Случват се събития, които ако не променят хода на световната история, то със сигурност ще оставят дълбока диря в нея. Причините за тези събития се коренят в огромните неравенства и огромната бедност, които все повече завладяват света“, каза Миков. Той подчерта, че неравенствата и бедността са истинските проблеми на съвремието ни. „Не магистрали, не обществени поръчки, които се раздават между няколко големи фирми, а неравенствата и бедността, които засягат пряко живота на повече от половината българи“, поясни той. По неговите думи тази седмица правителството е признало, че не се е справило с бюджета за тази година и е поискало актуализацията му. „То направи това някак си скрито, в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета за следващата година“, каза още той.

Миков е на мнение, че въпреки милиардните заеми, свръхсъбираемостта, която премиерът гордо отчита с противоречиви цифри, хората са все по-бедни. „И всеки вижда това по джоба си и по хладилника си. Всеки се сблъсква с бедността, когато изпраща детето си на училище, когато трябва да получи лекарска помощ, когато трябва да се издържа само от пенсията си или минималната работна заплата“, коментира председателят на БСП.
По неговите думи стабилността е привидна, а цената, която плащаме за тази политика на управляващите, е много висока. „Стабилно и устойчиво е само упорството на управляващите, че в България животът става все по-добър като цинична и безотговорна теза на хора, без всякаква връзка с реалността“, допълни той. Миков е категоричен, че днес България е по-задлъжняла от когато и да било. „Задлъжнялостта се увеличава, а новите дългове покриват старите. Това е дългова спирала, която не само, че не гарантира растеж и заетост, а тъкмо обратното – обрича страната ни на години без социален и икономически напредък“, заяви Миков.

„Ние настояваме борбата срещу бедността и повишаването на доходите да бъдат изведени като основен приоритет, на който да бъдат подчинени всички действия на държавата в областта на икономическата и социалната политика“, подчерта Миков. Според него това трябва да не бъде само за мандата на едно правителство, а като устойчива държавна политика, по която трябва да има приемственост.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.