Миков: Конституционният съд не се произнася по законопроекти

Внесеният законопроект за промени в Конституцията „застина“, беше нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло, коментира председателят на БСП Михаил Миков в доклада си в началото на пленума на БСП.

Внася се един проект, два месеца се говори по него, след това се ревизират две трети от него, не се допуска до пленарна зала, където трябва да прозвучат сериозните аргументи „за“ и „против“, тихо и кротко се подменя от нова инициатива, обясни Миков и посочи, че това е подход, който подравя смисъла и значението на парламентаризма и законодателната инициатива се превръща в основа на политическия пиар.

По-рано днес съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски обяви, че проектът за промени в Конституцията не е скокът на Левски, но е добра крачка и се е достигнало до много разумен компромис. Зеленогорски беше категоричен, че целта на съдебната реформа не е да бъде сменен главният прокурор, нито да има политическа зависимост на прокуратурата.

Миков отбеляза, че конституционен проект може да се внесе с 80 подписа. Събирането на 180 подписа би трябвало да ангажира тези, които са положили подписите си, в евентуално гласуване и вкарване на този окастрен конституционен проект в бързо разискване през есента, макар че внасянето на проект по същество не означава подкрепа и тя се изразява само с гласуване, коментира още Миков.

По думите му е интересна тезата, че между първо и второ четене ще се отправи „нещо“ до Конституционния съд (КС). КС не се произнася по законопроекти, а по приети закони или отправени питания в абстрактна форма, които не могат да бъдат пряко съотнесени към предлагани текстове, обясни Миков и добави, че обратното би означавало Конституционният съд да се превърне във втора камара и да се включи пряко в законодателния процес.

Разговорът около Конституцията ще продължи, но от него има едно тежко поражение – сериозната дискусия с аргументи в Народното събрание беше подменена от голяма брой лаически изказвания от хора, които не са прочели цялата конституция нито веднъж, коментира още председателят на БСП.

Внушава се, че БСП била в изолация. Аз не се притеснявам никак от това, защото БСП в дискусиите, в поведението стои здраво върху конституционния законодателен процес, който трябва да утвърждаваме, подчерта Миков.

Пред пленума той отчете, че през изминалия период БСП е успяла да внесе три искания до КС, свързани с дълга, с процедурните правила по избор на управител на БНБ и със закона за здравното осигуряване.

Миков отбеляза, че заедно с други парламентарни групи БСП е внесла искане и следващия петък ще има разисквания по въпроса за демографската политика на правителството.

Миков припомни още, че БСП е внесла проектопромени, свързани с диференцирано облагане на бебешките стоки. Той посочи, че отговорността за демографската политика е на правителството, а не на един или друг министър и посочи, че въпросът трябва да бъде поставен и като надпартиен, защото има значение за стратегическата перспектива пред страната.

Междувременно Националният съвет на БСП утвърди 84 от досега номинираните кандидати за кметове.

Предстоят общински конференции, процесът продължава, ще продължи и утвърждаването на кандидатурите в Националния съвет, съобщи пред журналисти след пленума Бойко Великов.

Областните центрове, в които са утвърдени кандидати, са Благоевград – Милан Богдански, Бургас – Евгений Мосинов, Велико Търново – Валентин Ламбев, Ловеч – Минчо Казанджиев, Монтана – Камелия Трифонова, Перник – Ерик Рангелов, Русе – Божидар Йотов, Сливен – Кольо Милев, Смолян – Стефан Сабрутев, София – Михаил Мирчев, Стара Загора – Стефан Шишков и Шумен – Красимир Костов.

Във Варна предстои градска конференция на 29 юли, а в Пловдив – на 29 август.

Най-младият кандидат от кметовете е на 30 години, най-възрастният – на 69.

От общо 92 общински конференции формулата за участие в следващите избори е самостоятелно участие на БСП в 78 от тези 92 общини, в четири ще има инициативни комитети за кандидати за кметове и листа за общински съветници, в седем ще има коалиции както по отношение на кандидатурите за кмет, така и за листите за общински съветници. В три общини ще има кандидатури за кмет, подкрепени от БСП.

По отношение на листите за общински съветници, в една трета от листите формулата за участието е самостоятелна на БСП, посочи Великов, като уточни, че предстоят заседания на общинските съвети за подреждане на листите.

Над 800 са кандидатите на БСП за кметове на населените места. Това е около 80% от населените места, където предстои да бъдат проведени избори, уточни Великов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.