Михайлова: Проверихме 246 обществени поръчки заради спрените плащания по ОП „Околна среда”

Министърът на околната среда Искра Михайлова е оптимист, че след като в Европейската комисия (ЕК) се запознаят с резултатите от проверките, извършени от МОСВ, както и след преговори с представители на България, спрените плащания по ОП „Околна среда” ще бъдат възстановени.
Всъщност трябва да се напомни, че правителството на Пламен Орешарски си беше поставило срок до края на март за възстановяване на плащанията по оперативна програма “Околна среда”.
На финала сме на тази дейност, отне ни малко повече време, отколкото очаквахме, защото се наложи да направим проверки на 246 обществени поръчки за периода 2010-2013-а година. Това каза министър Искра Михайлова в предаването “Преди всички” на БНР.
Михайлова припомни част от хронологията на събитията, довели до спиране на плащанията.
„В края на октомври 2013-а година в управляващия орган на програмата в МОСВ се е получило писмо от ЕК, в което Комисията изразява своята позиция по проблеми, разисквани в стара кореспонденция. Това беше първият сигнал, че има сериозен проблем в провеждането на обществените поръчки за периода 2010-2013-а година”, обясни министър Михайлова. – На 27-и ноември получихме отново писмо, в което ни се казваше, че се прекъсват междинните плащания. Направихме си план за действие и на 13-и февруари имахме отново писмо от офиса на одитния отдел на дирекция “Регионална политика”, в което ни се определяше срок от два месеца, за да реагираме. Този срок изтича на 13-и април и той е нашият окончателен срок да изпратим данните според изискванията на колегите ни от ЕК”, посочи Искра Михайлова. Според нея, очертава се санкцията да бъде около 100 милиона лева.
Министър Михайлова уточни, че след спирането на плащанията от ЕК, от бюджета са изплатени над 1 милиард лева по европейските проекти.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.