Михаил Мирчев: Надали ще се състави устойчива управленска коалиция

Социологът Михаил Мирчев е на мнение, че няма да може да се състави устойчива управленска коалиция, доминирана от ГЕРБ.

“Вероятно Борисов ще застане отново като премиер, а той, като характерологичен тип, много добре се справя с една структура, която умее да му се подчинява. Докато в момента под него ще има една структура, която дефинитивно няма да му се подчинява. А той, мисля че няма да прояви съответната гъвкавост и умения да лидерства върху такава управленска много сложна конфигурация”, коментира Мирчев по БНР. Според социолога, този личностен характерологичен момент може в крайна сметка да се окаже решаващ и да доведе много бързо към изключителна нестабилност на тази коалиция, която тръгва с оптимизма на нещо стабилно.

По думите на Мирчев, ГЕРБ очевидно ще поеме отговорността за следващото правителство, но трябва да се нагърбят с неприятни коалиционни партньори. Мирчев прогнозира, че 3 или 4 формации ще участват в правителството и ще застанат официално зад него, като поне две от тях вече са се разделили, “така че по-скоро ще имате формацията, на която като титул ще виси: коалиционен партньор, хем ще се знае, че това всъщност не е цялата формация, а две или три от партиите, които участват вътре, представени чрез 2 или 3 от водещите си личности като министри”. Според Михаил Мирчев такива конфликти биха могли да възникнат с Реформаторския блок.

Той е на мнение, че ДПС при всички варианти ще играе заедно с Бойко Борисов, тъй като интересите им го налагат, но официално ще бъдат извън коалицията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.